Ameriški vojaški piloti kmalu z novimi noži

by Urednik

PENTAGON OBJAVIL RAZPIS ZA NAKUP NOJNIH NOŽEV ZA USAF

Obrambna logistična agencija je na glavni spletni strani ameriške vlade objavila zahtevo za nabavo bojnih nožev – za preživetje za pripadnike Ameriških letalskih sil (USAF).

Agencija je objavila zahtevo za predloge izvajalcev, ki jih zanima dobava noža za preživetje za pripadnike letalskih sil, znanega tudi kot Aircrew Survival Egress Knife ali ASEK.

ASEK je poseben sistem bojnega noža, ki ga je zasnovalo in izdelalo podjetje Ontario Knife Company, eden redkih preostalih ameriških proizvajalcev bajonetov. Ima številne funkcije, ki pomagajo pri pobegu iz letala, na primer sposobnost, da se uporablja kot kladivo za razbijanje pokrova kokpita iz akrilnega stekla in nož za rezanje aluminijastih oplat trupa letala.

Nož ima rezalnikom iz anodiziranega aluminija za rezanje trakov, vrvice, krpe itd., poleg tega pa še Ima izvijač in palico za hojo, da vaše polje noža ostane ostro. Negorljivi tok za nož se lahko pritrdi na obleko letalcev, za pas ali pa se nosi ob levi nogi (pripadniki letalskih reševalnih ekip, za katere je nož obvezni del opreme). Na spletnem mestu proizvajalca je navedeno, da je sistem ASEK preizkušen in odobren za uporabo, saj izpolnjuje merila, ki so jih določile ameriške oborožene sile.

Pripravil: B. Knific, foto: Ontario Knife Company

 

Povezani članki