Ameriškim letalskim silam primanjkuje 1650 pilotov

by Urednik

AMERIČANI ŽE POVEČUJEJO ŠOLANJE PILOTOV

Zaradi pomanjkanja pilotov lovskih letal je služba zaposlovala operativne enote s častniki na terenu, je dejal uradnik službe. Ameriške letalske sile (USAF) so poročale, da so leta 2021 zaposlovali 13.789 aktivnih častnikov – letalskih pilotov.

Ameriškim letalskim silam primanjkuje 1650 pilotov in so se zatekle k vračanju upokojenih pilote, da bi pomagali zapolniti kadrovske vrzeli, ki so nastale zaradi pomanjkanja častnikov – pilotov.

»To je kljub vsemu izboljšanje v primerjavi z lanskim letom, ko nam je primanjkovalo nekaj več kot 1900 pilotov,« je nedavno za Zvezno mrežo novic povedal generalmajor Albert Miller, direktor usposabljanja in pripravljenosti za operacije letalskih sil. »To vidimo kot pozitivno za letalske sile, vendar je treba še veliko dela, da se vrnemo tja, kjer želimo biti.«

»Mislim, da se stanje izboljšuje in da bomo presegli pomanjkanje pilotov, samo nekaj časa bo trajalo, da se popravi.«

Po podatkih službe so iz USAF poročali, da so leta 2021 zaposlovali 13.789 aktivnih častnikov z letalskim ratingom. Največje vrzeli so med piloti lovcev, kjer trenutno primanjkuje 1100 letalcev, je dejal Miller. V lanskem proračunskem letu so letalske sile usposobile 1380 pilotov, kar je približno 120 več kot leto prej glede na objavljene podatke.

Pomanjkanje pilotov, s katerim se soočajo letalske sile in ameriška vojska kot celota, še zdaleč ni novo. Pred tremi leti in pred pandemijo je na primer ministrstvo za obrambo (DOD) kongresu povedalo, da se sooča s pomanjkanjem več kot 3000 pilotov. Letalske sile poskušajo zapolniti praznine z okrepitvijo strategij za pospešitev usposabljanja in izboljšanje sistema zadrževanja kadrov. Služba ima osnovni cilj, da vsako leto izšola in usposobi približno 1500 novih pilotov v celotni službi, vključno z letalskimi enotami nacionalne garde in rezerve.

Ena od strategij, h kateri se obračajo letalske sile, je pospeševanje usposabljanja novih pilotov, ki tradicionalno traja dve do štiri leta. Program Dodiplomsko usposabljanje pilotov (UPT) 2.5 pospešuje začetne faze usposabljanja, služba pa razvija program »Civil Path to Wings«, ki pospešuje usposabljanje civilistov, kot so piloti letalskih prevoznikov ali ljubiteljski letalci, ki imajo izkušnje z letenjem. »Mislim, da dosegamo dobiček, da bi napadli pomanjkanje pilotov,« je dejal O’Dell. »Trajalo bo le nekaj časa, da se popravi. To ni nekaj, kar bi bilo mogoče popraviti v enem letu ali dveh.«

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki