Argentina bo dobila 5 posodobljenih letal super etendard

by Urednik

ARGENTINA V LETALSKO FLOTO VRAČA STARA FRANCOSKA LETALA

Argentinske letalske sile bodo v naslednjih tednih v uporabo dobile 5 posodobljenih francoskih lovsko-jurišnih letal Dassault-Breguet super étendard (SEM) iz presežnih zalog Francoske vojne mornarice.

Argentina je s Francijo leta 2018 sklenila pogodbo za nakup 5 posodobljenih letal super étendard iz presežnih zalog Francoske mornarice. Vrednost posla je okoli 13 milijonov evrov. Zadnja palubna lovsko-jurišna letala super étendard je Francoska vojna mornarica uporabljala do leta 2016, ko so jih na francoski letalonosilki  Charles de Gaulle dokončno zamenjali palubni lovci Dassault rafale M (Marine).

Argentina je sicer v svoji floti že imela 14 letal super étendard, ki pa so jih morali zaradi pomanjkanja rezervnih delov in velikih stroškov vzdrževanja v letu 2013 umakniti iz uporabe. Zanimivo, da so med Falklandsko vojsko Argentinci v južnem Atlantiku leta 1982 prav s protiladijsko raketo AM-39 exocet, izstreljeno s super étendarda potopili britanski raketni rušilec HMS Sheffield.

Nabava petih obnovljenih letal super étendard iz Francije je namenjena ponovni vzpostavitvi nekaterih izgubljenih operativnih zmogljivosti Argentinskih letalskih sil. Pogodba vključuje tudi nakup sistema za simulacijo letenja in dobavo rezervnih komponent ter motorjev, s čimer se bo zagotovila dolgoročna operativna vzdržnost novo pridobljenih letal.

Super étendard je napredna različica letala étendard IVM, ki so ga Francozi začeli uporabljati v letu 1978. Francoska letala super étendard so sodelovala v več konfliktih, tudi v vojaškem posredovanju na Kosovu, v Afganistanu in v Libiji.

Poleg francoskih oboroženih sil, ki so uporabljale 71 letal, sta imeli super etendarde v svoji floti še Argentina (14) in Irak (5), ki pa jih je po nekaj letih uporabe in strmoglavljenju enega od letal vrnil Franciji.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki