Avstralija bo helikopterje tiger nadomestila z AH-64E apache

by Urednik

AVSTRALSKA VOJSKA BO DOBILA 29 JURIŠNIH HELIKOPTERJEV APACHE

V okviru programa Commonwealth of Australia LAND 4503 je Avstralija izbrala jurišne helikopterje Boeing AH-64E apache guardian, ki bodo v Avstralski kopenski vojski nadomestili dosedanjo floto bojno- izvidniških helikopterjev Eurocopter tiger.

Nakup 29 novih helikopterjev AH-64E apache guardian v vrednosti 4,5 milijarde ameriških dolarjev bo služil za nadomestitev flote 22 helikopterjev tiger in bo okrepil oboroženo izvidniške zmogljivosti Avstralske vojske. Avstralska vlada pričakuje dobavo novih helikopterjev po letu 2025, helikopterji pa bodo potem do leta 2029 dosegi polno operativno zmogljivost.

“Novi helikopterji bodo okrepili avstralske oboroženo-izvidniške sile, da bodo bolje oblikovale naše strateško okolje in izvajale odvračalne ukrepe glede na naše nacionalne interese,” je ob odločitvi za nove helikopterje AH-64E apache guardian povedala avstralska obrambna ministrica Linda Reynolds.

 »Obrambno ministrstvo je preučilo številne helikopterje glede na ključna merila dokazane sposobnosti, zrelosti in uporabnega operacijskega sistema. Apache guardian je najbolj učinkovita, najbolj trdoživa in najmanj tvegana možnost in izpolnjuje vse zahteve obrambe, vseživljenjsko podporo, varnost in letalna dovoljenja. Z izvajanjem preizkušenega in nizko tveganega sistema, ki ga ponuja apache, se bo obramba izognila stalnim tveganjem stroškov in načrtovanju, ki so običajno povezane z razvojnimi platformami. “

Avstralsko obrambno ministrstvo je v izjavi navedlo, da bo izvedeno podrobno načrtovanje prehoda, da se zagotovi učinkovito upravljanje usposobljene delovne sile v celotni vojski in industriji, ko bo potekala zamenjava helikopterjev tiger s helikopterji apache.

Tiger ARH (Armed Reconnaissance Helicopter) je različica Eurocopterjevega helikopterja, ki jo je avstralska vojska naročila za nadomestitev Bellovih helikopterjev OH-58 kiowa  in UH-1 iroquois ‘bushranger’. Tiger ARH je spremenjena in nadgrajena različica Tiger HAP (Helicoptere d’Appuit et de Protection) z nadgrajenimi motorji MTR390 ter laserskim označevalnikom, vgrajenim namerilnikom strix za streljanje raket zrak-zemlja hellfire II. Namesto nevodenih raket SNEB so Avstralci pri ARH uporabil rakete 70 mm (2,75 palca) belgijskega proizvajalca Forges de Zeebrugge (FZ). Dvaindvajset različic je bilo naročenih decembra 2001. Večino helikopterjev je uporabljal 1. letalski polk s sedežem v vojašnici Robertson v Darwinu. Delno izdelane helikopterje so prepeljali  v Avstralijo, v obratih Australian Aerospace na letališču Brisbane  pa so jih potem dokončno sestavili. Prva dva helikopterja ARH sta bila v Avstralijo dostavljena 15. decembra 2004. Dobave ARH so bile zaključene v letu 2010, polna operativno zmogljivost pa so dosegli leto kasneje, vendar so tigri ARH avstralske vojske končno operativno sposobnost dosegli šele 18. aprila 2016… .  Leta 2012 so namreč piloti po treh incidentih s hlapi v pilotski kabini, ki so ogrožali letalsko posadko, zavrnili letenje z njimi, dokler ne bi odpravili vseh varnostnih težav.

V avstralski beli knjigi za leto 2016 je bilo navedeno, da bodo helikopterje tiger sredi dvajsetih let tega stoletja nadomestili z drugimi oboroženimi izvidniškimi helikopterji. Pripombe na tigre ARH in pa vzroki za njihovo zamenjavo vključujejo pomanjkanje skupnih značilnosti z drugimi različicami tigrov, visoke stroške vzdrževanja motorjev in čas pošiljanja delov za popravilo in obnovo v Evropo. Aprila 2019 je avstralska vojska obnovila pogodbo o vzdrževanju helikopterjev Airbus Helicopters za nadaljnjih 5 let do leta 2025. Julija 2019 je avstralska skupina za zmogljivosti, prevzem in vzdrževanje (CASG) izdala zahtevo za informacije, s katerimi je iskala zamenjavo za helikopterje tiger. Zahteva je presenetila številne strokovnjake, saj so bile pomanjkljivosti, navedene v omenjeni Beli knjigi iz leta 2016  večinoma odpravljene. Po navedbah uradnih predstavnikov avstralskih obrambnih sil pa je njihov cilj nabava “preizkušenih in brezhibno delujočih bojnih helikopterjev, ki lahko delujejo tudi  z ladijske flote avstralskih desantnih ladij, ki so sposobne vkrcati helikopterje. Roki za dobavo novih helikopterjev pa so zelo strogi: začetno operativno sposobnost morajo doseči do leta 2026, vsi helikopterji in sistemi za usposabljanje pa naj bi bili dobavljeni najpozneje do leta 2029. VB tem mesecu pa je sledila dokončna napoved avstralske vlade, da bo zamenjala  helikopterje tigre z ameriškimi AH-64E apache guardians.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing

Povezani članki