AVSTRALSKI PILOT POZIVA ZDA: “Prodajte nam lovce F-22”

by Urednik

“AVSTRALSKE LETALSKE SILE NAROČILE 100 NEPOMEMBNIH LOVCEV F-35”

Upokojeni avstralski poveljnik letalskega polka Chris Mills zavrača nove ameriške F-35 joint strike fighterje, ki jih kupuje Canberra v ZDA. Na osnovi zadnjih simulacij zračnih bojev med temi bojnimi letali pete generacije in novejšimi ruskimi lovci sugerira državi (Avstraliji), naj v ZDA raje lobira za nakup lovcev za prevlado v zraku F-22 raptor.

Gre seveda za precej problematičen predlog, saj je ameriški Kongres prepovedal izvoz raptorjev na tuje in si obenem pridržal pravico odločanja o prodaji teh lovcev na tuje. Proizvajalec Lockheed Martin je tudi sicer zaprl proizvodno linijo za montažo F-22 v Georgiji v letu 2012, so pa seveda obdržali orodja za izdelavo letala. Ameriške letalske sile (USAF) imajo v svoji oborožitvi 195 taktičnih lovcev F-22A.

V januarju 2016 je ameriška državna sekretarka za letalske sile Deborah Lee James izjavila, da bi bila obuditev proizvodnje raptorjev skorajda nemogoča zaradi visokih stroškov: za 75 novih letal bi namreč morali odšteti kar 17 milijard USD ali skoraj 227 milijonov USD za vsako.

“Zračni boj je najpomembnejša posamezna komponenta zmogljivosti za obrambo Avstralije, saj je nadzor nad avstralsko celino in pomorskimi dostopi kritičen za vse ostale operacije v obrambi Avstralije,” je Mills zapisal v pričevanju, ki ga je pred nedavnim  naslovil na avstralski parlament. Kot je še poudaril, naj bi 100 naročenih F-35 bilo nepomembno za obrambo avstralskega zračnega prostora.

Kot je še poudaril, je Avstralija prevlado nad regionalnim zračnim prostorom izgubila že pred časom in ga bo ponovno izgubila, saj Kitajska in druge države jugovzhodne Azije nabavljalo nova, zmogljiva letala (mislil je predvsem na ruske Su-30 in Su-35). Mills je svoje razmišljanje in zaskrbljenost podkrepil z lastno izkušnjo iz kariere lovskega pilota iz leta 1975.

“Letel sem v bojni nalogi z mirageom v bližini Butterwortha v Malayi. Kraljeve letalske sile Malaje so takrat opremile svojo 12. eskadriljo z lovci F-5E tiger in ob tej priložnosti povabile na predstavitev 3. eskadriljo Kraljevih avstralskih letalskih sil na simulacijo zračne bitke štiri na štiri. Vodil nas je poveljujoči častnik eskadrilje, sam sem bil njegov krilni spremljevalec. Ko smo vstopili v zračni boj, sem občutil  “njihovo” prevlado v zraku: F-5 so bili bistveno okretnejši lovci, imeli pa so tudi sodobnejše rakete zrak-zrak, povrhu pa še boljše namerilne sisteme. Naša prednost je bila le v boljšem vzpenjanju in v možnosti bega, torej prednosti, ki sta bili uporabni za pobeg, ne pa tudi za uničenje nasprotnika. F-5 je imel tudi precej majhno radarsko sliko in ga je bilo težko opaziti tako na radarju kot vizualno.”

Današnji ruski lovci Su-30 in Su-35, s katerimi so (bodo) opremljena vojaška letalstva Kitajske, Malezije, Indonezije in drugih držav v regiji imajo boljše letalne zmogljivosti, močnejše raketno orožje in letijo hitreje ter so manevrsko zmogljivejši  kot obstoječi avstralski lovci F/A-18 in tudi kot prihajajoči F-35. Edini mogoči nasprotnik bi jim bil zato “osveženi” F-22C, navaja Mills in svetuje Američanom, Avstralcem in zaveznikom naj skupaj nabavijo 420 lovcev F-22C ter hitro razvijejo dvosedo izvedenko F-22E.

“Pri proizvodnji 100 letal na leto, bi v dobrih štirih letih dosegli prevlado v zraku s floto lovcev F-22C, v šestih letih pa še s floto dvosedih F-22E!” je sklenil svoj poziv Mills.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki