Avstrija naroča dodatne helikopterje UH-60A black hawk

by Urednik

POSODOBITEV HELIKOPTERSKE FLOTE AVSTRIJSKE VOJSKE

Avstrijske oborožene sile (Bundesheer) so si zagotovile dodatna sredstva za nakup Sikorskyjevih večnamenskih helikopterjev UH-60A black hawk, je na svoji spletni strani sporočilo avstrijsko obrambno ministrstvo. Naročilo treh novih helikopterjev sodi v paket civilne zaščite v vrednosti  400 milijonov evrov, ki ga je odobrila avstrijska vlada.

Avstrija bo tako imela skupaj 12 teh srednjih večnamenskih helikopterjev Sikorsky UH-60 black hawk, ki so v sestavi Srednje transportne helikopterske eskadrilje Avstrijske vojske  nameščeni  v letalski bazi Langenlebarn. Po besedah odgovornega za stike z javnostmi v avstrijskem obrambnem ministrstvu bo enota tako prvič funkcionirala kot popolna eskadrilja.

Sikorsky UH-60 (izvozno različico so poimenovali S-70) je zelo zanesljivo orodje za najrazličnejše naloge, tako na velikih višinah kot v slabih vremenskih razmerah zahvaljujoč sistemu za razleditev krakov glavnega in repnega rotorja. Black hawka poganjata dva General Electricova turbogredna motorja T700-GE-701D s po 1940 KM. Doseže hitrost do 360 km/h operativni vrhunec leta pa ima na 3600 m. Transportira lahko do 20 potnikov na razdalji do 500 km, ob dodatnih gorivnih rezervoarjih pa do 1600 km.

Ob tej pridobitvi pa je avstrijska vlada odobrila tudi začetek procesa nabave 12 novih lahkih večnamenskih helikopterjev za zamenjavo kar precej zastarele flote helikopterjev Aerospatialé allouette III, ki jih Avstrijska vojska uporablja že 50 let – vse od leta 1968. Čeprav bodo helikopterje alouette III prizemljili šele leta 2023, pa se Avstrijska vojska že dlje časa sooča s težavami z rezervnimi deli in komponentami zanje, te helikopterje pa uporabljajo le še redke države.

Pripravil: B. Knific, foto: Bundesheer

Povezani članki