Avstrija: po lovcih Eurofighter typhoon spet Saabova bojna letala (gripni)?

by Urednik

AVSTRIJSKA AFERA S PODKUPOVANJEM PRILOŽNOST ZA SAAB?

Saab ponuja Avstriji bojna letala JAS-39 gripen, kot možno zamenjavo za njihove najzgodnejše izdelane Eurofighterjeve modele typhoonov, je pred dnevi sporočil visoki predstavnik tega švedskega letalskega proizvajalca.   

Vodja Saabove letalske divizije iz Linköpinga Ulf Nilsson je sicer izjavil, da Avstrijci niso uradno objavili nobenega razpisa za naročilo bojnih letal, je pa zaznal potrebo, da bi naši severni sosedje zamenjali v prihodnjih letih 15 lovcev Eurofighter typhoonov, izdelanih v prvi proizvodni seriji teh letal.  Kot pravi, naj bi to ne bilo v prihodnjih treh-petih letih, kljub temu pa vidi možnost za prodajo gripnov C/D ali E/F zatem, pri tem pa je poudaril, da prodaja najnovejših modelov gripnov E/F ne bi bila možna pred letom 2022, ko bodo izdelali gripne najsodobnejših izvedenk, ki sta jih naročili Švedska in Brazilija.

Avstrija je bila prvi tuji kupec (po naročilih držav proizvajalk: Velike Britanije, Nemčije, Španije in Italije) bojnih letal Eurofighter typhoon v letu 2007. Po sklenjeni pogodbi, sprva so načrtovali celo nakup 24 letal, je Avstrijo pretresla afera v zvezi z očitanimi podkupovanji (ki ji še ni videti konca, kot namigujejo nekateri nemški mediji). Avstrijske letalske sile (Österreichische Luftstreitkräfte) so typhoonom namenile izključno vlogo nadzora in obrambe zračnega prostora, oboroženi pa so samo s topom Mauser BK 27 mm in parom raket zrak-zrak kratkega dosega IRIS-T, delujejo pa skupaj s starimi Saabovimi bojnimi letali 105OE, pilote pa šolajo na letalih Pilatusih PC-7.

Typhooni imajo svojo »air policing« (QRA) bazo v štajerskem Zeltwegu. V letu 2013 so jih Avstrijci začeli posodabljati in dobili so novo izpopolnjeno programsko premo, nove radijske sisteme, GPS in transponder IFF (identifikacija lasten-tuj).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Le peščica španskih lovcev Eurofighter (še) leti

Le peščica španskih lovcev Eurofighter typhoon je operativnih, skoraj že upokojena letala F/A-18 pa ponovno pripravljajo za izpolnitev obveznosti do zveze Nato. Na drugi strani je Španija napovedala povečanje obrambnega proračuna v letu 2015.

Eurofighter tyophoon: lovec s tovarniško napako!?

Pred dnevi so iz Nemčije sporočili, da so na bojnih letalih Eurofighter typhoon odkrili tovarniško napako, kar je zaustavilo dobave tega sofisticiranega reaktivca.

 

Povezani članki