Eurofighter tyophoon: lovec s tovarniško napako!?

by Urednik

TEŽAVE Z VOJAŠKIMI LETALI EUROFIGHTER TYPHOON

Pred dnevi so iz Nemčije sporočili, da so na bojnih letalih Eurofighter typhoon odkrili tovarniško napako, kar je zaustavilo dobave tega sofisticiranega reaktivca. Nemške letalske sile so naročile 149, do zdaj pa so skupaj prejeli vsaj 112 lovcev typhoon, od tega 92 različic EF-2000S in 20 različic EF-2000T (dvosed).

Novica je še en udarec v že tako težavnem, polnem zamud in dragem programu eurofigjhterja, ki povzroča še nadaljnje skrbi glede njegove usode. Po izjavi nemškega obrambnega ministrstva gre za napako v zgradbi zadnjega dela trupa tega dvomotornega večnamenskega bojnega letala.  Posledica tega: v Berlinu so se odločili, da bodo zmanjšali izdatke za njihove eurofighterje in število na leto naletenih ur z njimi prepolovili s 3000 na 1500. Po poročanju Spieglove spletne strani ta napaka lahko v najhujši posledici povzroči nestabilnost letala.

Prvi so sicer to pomanjkljivost opazili v britanskih Kraljevih letalskih silah (RAF), ki so prav tako sprejele odločitev o prepolovitvi ur naleta, da bi se tako izognili preutrujenost materiala na svojih Eurofighter tyophoonih. Tako Nemčija kot Velika Britanija imata v svoji floti po več kot 100 teh letal,. Po poročanju Spieglove spletne strani, jih Nemčija uporablja 109. Konzorcij za proizvodnjo letal Eurofighter typhoon sestavljajo vodilni evropski letalski proizvajalci Airbus (nemški del 33%   in španski del 13 % ), britanski BAE Systems (33 %) in italijanska Finnmecanica (21 %).

Nemčija in Velika Britanija sta prepolovili prvotno naročilo, po katerem naj bi dobili po 250 letal. Povrhu vsega je Eurofigjterju padlo v vodo nekaj izvoznih poslov in kot kaže, bodo proizvodno linijo najbrž zaustavili v letu 2018.

V juniju letos je strmoglavil španski typhoon v jugozahodnem delu Španije, v nesreči pa je umrl 30-letni pilot. O nesreči, katere vzrok še ni znan, smo poročali v spodnji novici. V juniju 2014 pa je bil nemški typhoon udeležen v nesrečo poslovnega potniškega letala Learjet 35A, ki je strmoglavil po trku z vojaškim letalom med simulacijo prestrezanja letala v zraku (več v novici spodaj).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

V Španiji ob pristajanju strmoglavil Eurofighter typhoon

V jugozahodni Španiji je ob pristajanju v letalski bazi Moron strmoglavilo špansko lovsko letalo Eurofigter typhoon, pilot pa nesreče ni preživel.

 

Eurofighter strmoglavil learjeta

Zaradi trka v zraku z lovcem Eurofighter typhooon Nemških letalskih sil je v bližini kraja Olsberg-Elpe v Nemčiji strmoglavilo nemško poslovno potniško letalo Learjet 35A.

Airbus zahteva od Nemčije 900 milijonov € odškodnine za eurofighterje

Airbus zahteva od Nemčije 1,3 milijarde dolarjev (900 milijonov €) odškodnine za preklic naročila za zadnjo serijo 37-ih lovcev Eurofighter typhoon.

Povezani članki