Azerbajdžanske podmornice razreda triton-2 na popravilu na Hrvaškem

by Urednik

AZERBAJDŽANSKE MINI PODMORNICE NA HRVAŠKEM NA POPRAVILU

Azerbajdžanska mornarica je svoje podmornice razreda triton-2 (projekt 908) poslala na remont in posodobitev v hrvaško ladjedelnico Adria Mar, ki ponuja popravilo plovil zgrajenih v času Sovjetske zveze,  poroča Intelligence Online.

Azerbajdžanska mornarica ima trenutno v svoji floti vsaj štiri mini diverzantske podmornice razreda triton-2 (projekt 908) in triton-1 (projekt 907), ki so bile zgrajene v nekdanji ZSSR.

Hrvaška ladjedelnica Adria Mar ima svoje doke v Kraljevici pri Rijeki (pred mostom na Krk) in v Trogiru, v njih pa popravlja starejša vojaška plovila (predvsem za države iz Bližnjega vzhoda in Afrike) in gradi nove patruljne čolne PV30-LS za Libijsko mornarico (6).

Podmornica razreda triton-2

S koncem hladne vojne, je bil glavni poudarek projektivnega biroja Malachite razvoj majhnih podmornic, kot sta triton-1 (dolžina 5m) in triton-2 ter pirahna (projekt 865).

Mini podmornice so namenjene za posebne tajne naloge, za polaganje manjših minskih polj in eksplozivnih naprav ali dostavo diverzantov (pripadnikov specialnih sil) na sovražnikovo ozemlje. Velika prednost majhnih podmornic je njihova prenosljivost, saj jih je dokaj zlahka mogoče prepeljati na transportnih vozilih na drugi konec države. Med majhne podmornice spada tudi jugoslovanska podmornica P-913 Zeta razreda una, ki je razstavljena v Muzeju vojaške zgodovine v Pivki.

Sovjetska mini podmornica razreda triton-2

Podmornica razreda triton-2 nima torpedov ali drugega orožja, v dolžino meri 9,5 m in širino 1,5 m, prostora pa ima za 6 ljudi. Sovjetska zveza je med leti 1975 in 1985 zgradila 13 podmornic razreda triton-2.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Podrobno smo o podmornici P-913 Zeta razreda una pisali v: reviji Obramba december 2011

Povezani članki