Bangladeš se odloča za nakup lovskega letala

by Urednik

OGLED LETAL NA OBRAMBNEM SEJMU IDEX 2021

Bangladeš na mednarodni razstavi orožja v Abu Dabiju (ZAE) – IDEX 2021 zastopa letalska delegacija, ki je izrazila željo po organizaciji javnega razpisa za nakup osmih lovskih letal.

Letalstvo Bangladeša je tradicionalno oboroženo z ruskimi letali, kot sta MiG-29 in Jak-130, čeprav uporabljajo tudi nekaj na Kitajskem kupljenih zastarelih letal chengdu -7 (MiG-21).

Glede na napovedane pogoje razpisa bodo morali novi bangladeški lovci doseči hitrost najmanj 1600 km/h, hitrost na ravni moja biti najmanj 0,8 macha, lovec mora imeti dobro manevrske lastnosti tudi pri hitrostih 300 km/h, najmanjšo – pristajalno hitrost pa okoli 200 km/h. pogonski sklop naj bi predstavljala dva – dva motorja s potiskom vsaj 5000 kg, ob dodatnem zgorevanju pa vsaj 8000 kg, obremenitev naj bi bila vsaj 8 g, bojna obremenitev pa najmanj 5000 kg.

Verjetno se bo Bangladeš ponovno odločil za nakup ruskih bojnih letal, za to pa naj bi bila primerna letala, kot so Su-30MSP, Su-35 (ti letali so že ponudili bangladeškemu letalstvu) in MiG-35. Najverjetnejši izbor za nakup naj bi bil prav slednji, saj bangladeško vojno letalstvo države že uporablja lovce MiG-29.

Pripravil: B. Knific, foto: Factmil

Povezani članki