Belgija in Nizozemska nad ISIS z lovci F-16?

by Urednik

ZDA SE PRI ZRAČNIH NAPADIH V IRAKU UTEGNETA PRIDRUŽITI TUDI BELGIJA IN NIZOZEMSKA

Iz dveh članic Beneluksa – Belgije in Nizozemske – so v četrtek 18. septembra prišla sporočila, da bi lahko njuni vojski z lovci F-16 sodelovali pri napadu na pripadnike militantne skupine ISIS (Islamska država v Siriji in Iraku/Levantu).

Belgijski obrambni minister Pieter De Crem je v četrtek (18.9.2014) popoldne predstavil načrte za morebitno belgijsko sodelovanje v mednarodnem posredovanju, ki se trenutno odvija v Iraku. Belgija sicer ni prejela nobene formalne prošnje za sodelovanje, zavzema pa se, da bi nudila pomoč v okviru Združenih narodov in ne le vojaško, ampak tudi politično in humanitarno.

De Crem je predstavil tri možnosti sodelovanja Belgijske vojske v ameriški koaliciji v boju proti ISIS-u. Prva možnost je napotitev šestih belgijskih lovcev F-16 v Irak za omejeno časovno obdobje. Drugi scenarij vključuje dve vojaški transportni letali C-130, skupaj s tridesetimi vojaki, ki bi skrbeli za prevoz ljudi in opreme. Tretja možnost pa je napotitev 35-ih vojakov – pripadnikov specialnih sil v Irak, kjer bi usposabljali in svetovali iraškim in kurdskim vojakom. Kot je poudaril De Crem, obstaja možnost, da bi bile te tri možnosti v kombinaciji. Minister je tudi ocenil stroške napotitve šestih lovecv F-16, dveh letal C-130 in 35 specialcev  v skupni višini 5,7 milijonov  € (7,3 milijona USD) na mesec.

Kljub temu, da bo Nizozemska (zamenjala jo bo Španija) zaradi pomanjkanja denarja iz Turčije odpoklicala dve bateriji raketnih sistemov zračne obrambe MIM-104 patriot in vojake, ki upravljajo z njimi, se nadeja, da bi lahko v boju proti ISIS-u pomagala z bojnimi letali F-16.

Nizozemski mediji so poročali, da bi se Nizozemska vojska lahko vključila z lovci F-16 (število ostaja neznanka) in pošiljanjem orožja iraškim Kurdom v boju proti Islamski državi v Siriji in Iraku/Levantu.

V spodnjem članku z naslovom Kaj lahko pričakujemo od ameriške koalicije proti ISIS? smo podrobneje predstavili prispevek posameznih držav v boju proti ISIS. Ameriškim letalskim silam so pri bombardiranju ciljev Islamske države že obljubili Avstralci z letali F/A-18 in Francozi z lovci rafale.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Belgijski lovci F-16 med nadzorom zračnega prostora (air-policing) nad Baltikom

SORODNE NOVICE:

 

VIDEO: ISIS posnel film “Flames of War” v svarilo Ameriški vojski

ISIS z videoposnetkom “Flames of War” svari ZDA pred morebitnim kopenskim posredovanjem v Iraku, potem ko je Obama napovedal uničenje Islamske države.

Kaj lahko pričakujemo od ameriške koalicije proti ISIS?

ZDA se trudijo zgraditi široko in mednarodno koalicijo za boj proti islamskim skrajnežem v Siriji in Iraku, vključilo se je že okoli 40 držav, še vedno pa ni jasno kako in ali bo koalicija v boju proti ISIS-u resnično delovala.

Povezani članki