Bo Argentina le kupila lovce – ruske MiG-29?

by Urednik

RUSIJA ŽE ODDALA PONUDBO ZA NOVA ARGENTINSKA LETALA

Rusija je Argentini ponudila lovska letala MiG-29 in se z vsem potrebnim gradivom prijavila na argentinski razpis za novo bojno letalo, je sporočil namestnik direktorja ruske Zvezne službe za vojaško in tehnično sodelovanje Anatolij Punchuk.

Punchuk je v začetku decembra 2017 vodil rusko delegacijo na razstavi orožja Expodefensa 2017 v Bogoti v Kolumbiji. Ob tem je spregovoril tudi o argentinskem zanimanju za lovce MiG-29:

“Če govorimo o možni izbiri ruskih lovcev MiG-29, je potrebno dodati, da je oprema izbrana v skladu z zahtevanimi parametri  iz razpisa, dokončna odločitev o nakupu letal pa je v pristojnosti Argentine. Ruska stran je sporočila, da je pripravljena sodelovati na razpisu in predložiti vse potrebne dokumente. Upamo, da bomo zmagali na razpisu.”

Argentina je zainteresirana za nakup ruskih borcev MiG-29, še posebno zato, ker ji zaradi sporov o Falklandskih (britansko) – Malvinskih (argentinsko) otokih Velika Britanija blokira nakup vseh bojnih letal z Zahoda.

Argentinske letalske sile (Fuerza Aérea Argentina) že nekaj let nujno potrebujejo nova bojna letala po upokojitvi flote lovcev Dassault mirage III in mirage V konec leta 2015 ter lanski prizemljitvi flote letal Douglas A-4R fightinghawk. Zamenjavo za upokojena letala iščejo/so iskali v izraelskih letalih IAI kfir, , kitajskih Chengdu FC-1 ali J-10, francoskih Dassault mirage F1, italijanskih Alenia M-346FT in čeških Aero L-159 ALCA. Za vsa ostala (zahodna) letala, za katere se je zanimala Argentina, je Velika Britanija že vnaprej napovedala prepoved prodaje, saj so vanje vgrajeni britanski sistemi. Argentinske letalske sile iščejo 10 do 12 novih ali rabljenih letal z verodostojnimi bojnimi sposobnostmi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki