»Bo Kanada upala kupiti F/A-18 namesto F-35?«

by Urednik

NOVE NAPETOSTI OKROG NAKUPA NOVIH KANADSKIH BOJNIH LETAL

Kanadska vlada naj bi bila blizu nakupu lovskih letal Boeing F/A-18E/F super hornet namesto »nevidnih« lovcev Lockheed Martin F-35 lightning II, s katerimi bodo izboljšali starajočo se floto 80-ih bojnih letal CF-18 (kanadska različica F/A-18 hornet).

O nakupu lovcev F/A-18 super hornet namesto F-35 naj bi razpravljali na seji kabineta prejšnji teden, piše kanadski časopis National Post. Čeprav uradna odločitev ni bila dana, pa vlada išče podporo za nakup lovcev F/A-18, je vir zaupal časopisu.

Kanadske letalske sile želijo z nakupom sodobnih lovcev zapolniti vrzeli zmogljivostih svoje flote bojnih letal, s tem pa tudi enakovredno sodelovati v obrambi severnoameriškega zračnega prostora (NORAD) in zvezi NATO. Za skorajšnje naročilo super hornetov so vsekakor krive tudi velike zamude pri dobavah (proizvodnji) lovcev 5. generacije F-35.

Žgoča debata o kanadskem nakupu lovcev F-35 traja že več kot 5 let, vsak mesec pa kakšen predstavnik vlade ali vojske razburi javnost z drugačno izjavo. Prejšnja kanadska vlada je sicer obljubljala naročilo 65 nevidnih lovcev F-35. Tako morda niti ne bi čudilo, če bi želele kanadske oblasti z objavami o nakupu drugega letala (ne F-35) le izsiljevati proizvajalca, da bi jih uvrstil čim višje na čakalnem seznamu (Kanada zaenkrat še ni uradno naročila lovcev F-35).

Kanada je sicer partner 3. razreda (level 3) v razvoju skupnega lovskobombniškega letala (JSF – Joint Strike Fighter) in je v projekt vložila 160 milijonov dolarjev. S tem je kanadskim proizvajalcem letalskih delov in sistemov zagotovila tudi naročila (za sestavne dele F-35).

Ob novici, da bi se lahko Kanada odločila za Boeingove lovce F/A-18, pa je Lockheed Martin že zagrozil, da bo kanadski letalski industriji odvzel posle (v povezavi s F-35) v vrednosti 825 milijonov dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki