Bo Rusija upočasnila proizvodnjo lovcev Suhoj T-50 iz ekonomskih razlogov?

by Urednik

RUSI BI LAHKO KUPILI VEČ LOVCEV 4. GENERACIJE NA RAČUN LOVCEV 5. GENERACIJE

Proizvodnja ruskih lovskih letal pete generacije Suhoj T-50 PAKFA (Perspektivnij Aviacionij Kompleks Frontovoj Aviacji) bi se lahko upočasnila glede na prejšnje načrte, je za ruske medije povedal ruski namestnik obrambnega ministra general Yuri Borisov.

Razlog za upočasnitev proizvodnje najsodobnejših ruskih nevidnih lovcev PAK FA naj bi tičal v reprogramiranju Programa ruske vlade 2020 (GPV2020), predvsem zaradi težkih gospodarskih razmer v državi. Borisov je težave pojasnil med obiskom Suhojevega obrata KnAAPO v Irkutu, kjer sestavljajo lovce PAK FA.

Proizvodni obrat KnAAPO je sicer pripravljen na zagon serijske proizvodnje lovcev Suhoj T-50 PAK FA v letu 2016, Borisov pa je potrdil, da se načrti o nakupu začetne proizvodne serije za Ruske letalske sile ne bodo spremenili. Rusko obrambno ministrstvo sedaj razmišlja o oblikovanju enotne eskadrilje 12 letal, nato pa bi naredili premore med proizvodnjo, vse dokler prva serija letal T-50 ne dokaže svojih “oglaševanih” zmogljivosti med operativnimi preskušanjih. Borisov je dejal, da so vojaški piloti po prvih mesecih testiranj na splošno zadovoljni z zasnovo PAK FA in letalskimi sposobnostmi tega lovca.

Novi ruski radarsko slabo zaznavni (stealth) lovec  Suhoj T-50 je prvič poletel v januarju 2010, do sedaj pa je poletelo že šest prototipov, še štirje pa naj bi bil sestavljeni do konca leta 2015.

Glede na anonimne vire v ruskem obrambnem ministrstvu, naj bi trenutna različica GPV2020 predvidevala nakup 52-ih bojnih letal Suhoj T-50 PAK FA, ki se bodo naročali v časovnem obdobju 2016-2020. V letih 2016, 2017 in 2018 lahko Ruske letalske sile po tem (starem) načrtu pričakujejo osem lovcev T-50 letno, nato pa naj bi se proizvodnja povečala na 14 letal letno.

Upočasnitev proizvodnje lovcev Suhoj T-50 bi lahko omogočila dodatna sredstva, ki bi jih imela Ruska vojska na razpolago za nabavo večjega števila lovcev četrte generacije Su-30SM in Su-35, “tako da bi lahko iztisnili največ ” v proizvodnji le teh, je dejal  Borisov. V letu 2015 v obratu KnAAPO načrtujejo izdelavo petih lovcev Su-30M2s in štirinajst Su-35S, z upočasnitvijo proizvodnje T-50 pa bi v naslednjih letih lahko letno sestavili več letal 4. generacije.

Ruski UAC pričakuje, da bodo skupna naročila iz Rusije in Indije za lovca PAK FA in FGFA (indijski različica T-50) presegla 400 letal.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki