Bo Rusija upokojila še zadnjo največjo jedrsko podmornico projekta 941 ajkula?

by Urednik

NASPROTUJOČE SI INFORMACIJE IZ RUSIJE O USODI PODMORNICE

Rusija naj bi kmalu prenehala uporabljati še zadnjo operativno jedrsko podmornico razreda tajfun (projekt 941UM ajkula) z nazivnim imenom TK-208 Dmitrij Donskoy, ki velja za največjo še operativno jedrsko podmornico, je ruskim medijem zaupal vir iz ruske obrambne industrije, medtem ko rusko obrambno ministrstvo o tem še molči.

Le nekaj ur po tej objavi je več virov iz ruske ladjedelniške industrije zanikalo informacije o razgradnji zadnjega “morskega psa“. Kot so sporočili, podmornice ni nihče odpisal, trenutno je na odprtem morju, kjer opravlja naloge bojnega urjenja. Odločitev o njeni nadaljnji usodi pa bo sprejeta šele decembra letos, ko bodo preverili tehnično stanje jedrske podmornice in zaloge jedrskega goriva. Hkrati ni izključeno, da se bo življenjska doba Dmitrija Donskoya podaljšana še za 4-5 let.

V Sovjetski zvezi so načrtovali gradnjo sedmih podmornic razreda tajfun, med leti 1976 in 1989 pa so jih zgradili šest, medtem ko so zadnjo, še nedokončano, razstavili za staro železo. Ruska mornarica je preostale podmornice prenehala aktivno do leta 2013, medtem ko so želeli podmornico Dmitrij Donskoy uporabljati za testiranje novih oborožitvenih sistemov.

TK-208 Dmitry Donskoy, strateška raketna podmornica na jedrski pogon, je vodilna v seriji šestih podmornic projekta 941 ajkula. Leta 2002 so jo posodobili, zatem pa je sodelovala pri preizkusih rakete bulava. Obnovo podmornice so sicer že večkrat označili za predrago in nepraktično.

Danes je to največja podmornica na svetu in zadnji “morski pes” (ajkula) v bojni sestavi ruske mornarice. Trije “morski psi” so bili razgrajeni ob “podpori” Združenih držav Amerike pred skoraj dvajsetimi leti, za še dve pa se ne ve ali sta v rezervi ali že razgrajeni.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki