Bo sledila še palubna verzija lovca Su-57?

by Urednik

BODO NA NOVI RUSKI LETALONOSILKI TUDI PALUBNI LOVCI PAK-FA?

Ruska Združena letalska korporacija (UAC) trdi, da so pripravljeni za razvoj nove različice Suhoj Su-57, namenjene novi ruski letalonosilki. Predstavnik korporacije pravi, da mora biti palubna verzija načrtovana skupaj z drugimi sistemi letalonosilke.

Združena letalska korporacija (UAC) sicer še ni prejela uradnega naročila ruskega obrambnega ministrstva, je pa pripravljena na razvoj palubne različice Su-57, je za ruske medije izjavil vodja konstruktorjev Sergej Korotkov in dodal, da bodo to brez dvoma storili, če bodo morali. Ob tem je poudaril še nujnost vzporednega razvoja palubnega letala z drugimi sistemi letalonosilke. Gre za kompleksen sklop komponent, kot so vzletanje, pristajanje, operativnost, elektromagnetno povezljivost in tako naprej, pravi konstruktor.  Vse te naloge bodo morali reševati z vključevanjem novih tehnologij, kajti če gre za novo letalonosilko, se je potrebno ozirati v prihodnost, v kateri bo delovala. Ena takšnih tehnologij prihodnosti na letalonosilki bo tudi elektromagnetni katapult.

Že prejšnji mesec je uradni predstavnik ruske vojne mornarice Nikolaj Maksimov odkril načrte o gradnji nove ruske letalonosilke, na palubi katere naj bi bili verjetno večnamenski lovci Su-57. Pri tem je poudaril, da bi bila za palubno rabo potrebna nova izvedenka Su-57.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki