Bodo afganistanske helikopterje Mi-17 dobavili Ukrajini?

by Urednik

ZDA RAZMIŠLJAJO O PREUSMERITVI VOJAŠKE POMOČI V UKRAJINO

Ameriško obrambno ministrstvo si prizadeva, da bi del vojaške opreme, ki je bila namenjena pomoči Afganistanu, raje poslali v Ukrajino – med drugim tudi helikopterje Mi-17.

ZDA se ukvarjajo z vprašanjem, kako okrepiti ukrajinske vojaške sile v luči ruske krepitve njene vojske ob meji z Ukrajino. Američani tako razmišljajo, da bi v Ukrajino napotili vojaške svetovalce, orožje in opremo, med drugim tudi helikopterje Mil Mi-17, ki so bili namenjeni Afganistanskim letalskim silam.

Pentagon zdaj tehta, kaj storiti s helikopterji Mi-17 ruske proizvodnje, ki so jih ZDA prvotno kupile, da bi jih donirale afganistanski vladi. Prav tako naj bi bilo več kot 20 afganistanskih helikopterjev Mi-8/17 zunaj Afganistana (tudi na račun prebegov ob vojaškem udaru talibanov) in je njihova usoda neznana.

Omeniti velja, da je več helikopterjev Mi-17 iz flote Afganistanskih letalskih sil že v Ukrajini, kjer so jih popravljali in servisirali po pogodbi z ZDA za podporo afganistanski vladi.

Afganistanske letalske sile so imele v svoji floti – preden so talibani poleti 2021 ponovno zavzeli oblast – 95 večnamenskih helikopterjev Mi-8/17, od katerih so jih več kot 50 zagotovile ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki