Bodo Rusi obudili proizvodnjo letal Suhoj Su-25?

by Urednik

SOVJETSKI JURIŠNIKI SU-25 PRISOTNI NA VEČ KRIZNIH ŽARIŠČIH

Ruski letalski proizvajalec Ulan-Ude (UUAP) lahko ponovno začne s proizvodnjo Suhoj Su-25, je dejal generalni direktor podjetja Leonid Belykh, ki izdeluje helikopterje Mi-8, Mi-171, včasih pa tudi letala Su-25UB ter Su-39 na ruskem Daljnem vzhodu (severno od Indije).

Čeprav ni nikakršnih znakov, da bi bila Rusija zainteresirana za nakup novih jurišnikov Suhoj Su-25, pa daje izjava direktorja ruskega letalskega obrata Ulan-Ude slutiti, da bi do tega lahko prišlo. Vsekakor je v zadnjih mesecih v spopadih, tako v Ukrajini kot na Bližnjem vzhodu (Sirija, Irak, Iran), jurišnik Su-25 najbolj uporabljano bojno letalo. Zdi se, da bi Rusija v teh nemirnih časih državljanskih vojn, lahko prodala nekaj deset teh “letečih tankov”.

“Včasih smo proizvajali letala Su-25 in danes je naša oprema še vedno v dobrem stanju, tako da je vprašanje aktualno. Vendar naložbe bodo potrebne in zato je večja verjetno, da katera druga tovarna prevzame proizvodnjo. Vendar če vlada nam naroči, da to storimo, bomo to naredili. Če pa se proizvodnja prenese na nekoga drugega, pa naj bo tako,”je povedal Belykh pred dnevi za RIA Novosti.

Projektivni biro Suhoj je letalo Su-25 frogfoot razvilo v 70. letih prejšnjega stoletja, uporabljati pa so ga začeli leta 1981. Prvi prototip je prvič poletel leta 1975, vladna testiranje pa so se zaključila pet let kasneje. Do sedaj (nikoli niso uradno prenehali s proizvodnjo) je bilo narejenih že več kot 1000 letal,  večina so jih ali jih še uporabljajo zračne sile držav, ki so bile v vplivnem območju nekdanje Sovjetske zveze. Glavni proizvodni obrat, dolgo časa tudi edini, je bil v Tibilisiju v Gruziji.

Suhoj Su-25 (NATO: frogfoot) je z močnim oklepom zaščiteno jurišno letalo, ki je namenjeno napadu na kopenske cilje. Uporabljajo ga za podporo kopenskim silam v vseh vremenskih razmerah, predvsem za cilje v vidnem območju. V bojih si je to bojno letalo pridobilo tudi ime leteči tank. Največja hitrost letala Su-25 je  975 km / h (526 vozlov, Mach 0,8), dolet pa je 750 km.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Jurišna letala Su-25 frogfoot v akciji

Povezani članki