Bodo ZDA vojake iz Afganistana premestile v sosednja Uzbekistan in Tadžikistan?

by Urednik

KAKŠNA BO NADALJNA VOJAŠKA PRISOTNOST ZDA NA BLIŽNJEM VZHODU?

ZDA so začele umikati vojake iz Afganistana, ki pa naj bi jih Pentagon napotil (preselil) predvsem v najbližji državi – Uzbekistan in Tadžikistan, od koder namerava Washington na ta način “nadzorovati dejavnosti” teroristov, so povedali viri povedali za Wall Street Journal in hkrati opozorili, da uradne zahteve Bele hiše za napotitev vojakov v vojaška oporišča v ti dve državi še niso bile poslane.

Ameriške oblasti razmišljajo o možnosti, da bi vojake iz Afganistana preselile v srednjeazijske države, Uzbekistan in Tadžikistan, ki mejita na Afganistan, veljata pa kot najprimernejši državi za ta namen.

Viri so povedali, da ZDA razmišljajo o takšni možnosti, da zagotovijo podporo afganistanski vladi, nadzorujejo delovanje radikalnega talibanskega gibanja in spremljajo druge skrajneže v regiji. V vojaška oporišča nekdanjih sovjetskih republik naj bi napotili pehoto, brezpilotna letala, bombnike in topništvo.

Vendar pa velika vojaška prisotnost Rusije v regiji, naraščajoči vpliv Kitajske in napetosti v odnosih z Washingtonom ovirajo načrte za ustanovitev novih ameriških vojaških oporišč v Srednji Aziji.

Ameriško vodstvo še ni uradno naznanilo namere po ustanovitvi vojaških baz v srednjeazijskih državah, na drugi strani pa napovedujejo umik ameriških vojakov iz Afganistana že do julija letos, kar je še pred rokom – 11. septembra.

Če s tema državama ne bo dosežen dogovor, bodo po poročanju The Wall Street Journala ZDA preučile možnost premestitve vojaškega osebja v zalivske države. Obstaja pa tudi še ena nadomestna možnost in sicer napotitev letalonosilke v regijo, s pomočjo katere bi bilo mogoče zaščititi na primer ameriško veleposlaništvo v Kabulu.

Leta 2001 so ZDA že bile vojaško prisotne v državah Srednje Azije. Vojaki so bili nameščeni v Kirgiziji in Uzbekistanu, vendar je ameriški vojaški kontingent popolnoma zapustil ta ozemlja leta 2005 oziroma 2014.

Iz Afganistana se ne umikajo samo ameriške čete, ampak tudi ostale zaveznice zveze Nato. To je bila najdaljša vojaška kampanja v zgodovini ZDA. V tem času je bilo tam ubitih več kot dva tisoč ameriških vojakov. Vrhunec operacije v Afganistanu je bil v letih 2010–2013 (ISAF), skupaj pa je bilo v tem času na misijah več kot 150 tisoč vojakov zveze NATO.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki