Boeing-Saabov novi vojaški šolski reaktivec

by Urednik

NOVO AMERIŠKO-ŠVEDSKO TRENAŽNO LETALO ZA AMERIŠKE LETALSKE SILE?

Ameriški letalski proizvajalec Boeing in švedski Saab sta pred nedavnim v Stockholmu podpisala sporazum o sodelovanju pri načrtovanju in razvoju (JDA – Joint Development Agreement) – povsem novega šolskega reakcijskega dvoseda, cenovno učinkovitega letala T-X.

Letalo bo sodelovalo na skorajšnjem natečaju za zamenjavo šolskega letala Letalskih sil ZDA – USAAF T-38. Boeing bo prvi pogodbeni podpisnik z ameriško Vlado, Saab pa njegov prvi partner. Šlo naj bi za popolnoma novo koncept šolskega reakcijskega letala, ki bi ustrezalo zahtevam USARF. Pogodba pokriva vsa področja, vključno z zasnovo, razvojem, proizvodnjo, podporo, prodajo in trženjem.

Po besedah predsednika vojaškega Boeinga Chrisa Chadwicka sta se partnerja raje odločila za razvoj povsem novega letala kot uporabo že videnega in razvitega. Po njegovem naj bi naveza Boeing – Saab predstavljala močan industrijski tim, ki bo razvojno, proizvodno in tržno dovolj učinkovit. Cilj novega projekta je letalo T-X z inovativnim trenažnim pristopom in cenovno učinkovitostjo skozi celotno življenjsko obdobje letalnika, kar bo v korist tako ameriškim letalskim silam kot davkoplačevalcem.

Saabov predsednik uprave Håkan Buskhe pa je poudaril da sodelovanje z Boeingom pomeni strateški razvojni korak s čemer uresničujejo svoje dolgoročne finančne cilje.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing

Povezani članki