Bojni helikopter Mi-35 strmoglavil v Venezueli

by Urednik

MED VOJAŠKIMI VAJAMI STRMOGLAVIL HELIKOPTER

V Venezueli je v bližini mesta El Pao strmoglavil bojni helikopter Mi-35 iz oborožitve Nacionalne vojske bolivarske republike Venezuele, nesreči pa je preživelo vseh 5 vojakov na krovu.

Venezuelski lokalni mediji poročajo, da je helikopter Mi-35 hind-E strmoglavil že 4. februarja, uradno sporočilo o nesreči pa je bilo objavljeno šele 6. februarja. V nesreči je bilo ranjenih vseh 5 vojakov na krovu letalnika in so v bolnišnični oskrbi. Uradno sporočilo navaja, da vzrok za nesrečo še ni znan, najverjetneje pa je šlo za tehnično okvaro, v javnosti pa se namiguje celo na sabotažo.

Po tem, ko se je sredi januarja predsednik državnega zbora Juan Guaido razglasil za začasnega predsednika države, ki so ga potrdile ZDA, Kanada in številne latinskoameriške ter evropske države, ki priznavajo vodjo opozicije za predsednika države, je (dosedanji) venezuelski predsednik Nicolas Maduro dejal, da morajo biti nacionalne oborožene sile pripravljene braniti Venezuelo in napovedal velike vojaške vaje.

Nesreča se je zgodila blizu mesta El Pao, ki leži okoli 50 km južno od venezuelskega mesta Valencija, ki velja za tretje največje mesto v državi. Po nekaterih izjavah naj bi bojni helikopter sodeloval na množičnih vojaških vajah Venezuelske vojske, ki se v času državljanske krize pripravlja na branjenje venezuelskega ozemlja, obalo in rek pred vdorom tujih sil. Venezuelsko obrambno ministrstvo zanika, da je helikopter Mi-35 hind-E padel med vojaškimi vajami. Venezuelska vojska ima (je imela) v svoji oborožitvi 10 ruskih bojnih helikopterjev Mi-35 v različici Mil Mi-35M2 caribe.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Airliners

Povezani članki