Bolgari bodo prenovili šolske reaktivce L-39ZA v Ukrajini

by Urednik

ČEŠKI AERO VODOCHODY NE DA GARANCIJ ZA UKRAJINSKA POPRAVILA

Bolgarija se je odločila za remont vseh sedmih šolskih reaktivcev Aero L-39ZA, ki ga bo izvedlo domače podjetje Jotov&Son Balgarya v sodelovanju z Ukrajinci.

Konec oktobra je bolgarsko obrambno ministrstvo za zmagovalca razpisa (objavljenega v mesecu maju) za prenovo dvosedih šolsko-jurišnih reaktivcev L-39ZA albatros češkega izvora izbralo domače zasebno podjetje Jotov&Son Balgarya, ki sodeluje z z ukrajinskim Letalskim remontnim zavodom iz Odese.

Bolgarske letalske sile (Voennovozdushni Sili – VVS) imajo sedem tovrstnih letal, ki so nameščeni v letalski bazi Mitropolya. Izvajalec prenove bo Bolgarske letalske sile oskrboval tudi s celovitim paketom logistične podpore za naslednjih sedem let.

Prenova vključuje tudi generalni remont pogonskih agregatov – turboventilatorskih motorjev Ivčenko AI-25TL in pomožnih agregatov safir-5. Za izpolnitev zahtev po prenosi bo bolgarsko zasebno podjetje sodelovalo z ukrajinskim Letalskim remontnim zavodom iz Odese, ki je specializirano za obsežnejša vzdrževalna dela na letalih L-39 albatros. Celotno prenovo so ovrednotili na skupaj 8,62 milijona evrov.

Na razpisu je, kot je razvidno iz razpisne dokumentacije, sodeloval tudi izvirni proizvajalec albatrosov, češko podjetje Aero Vodochody Aerospace iz Odolene Vode, ki pa je Bolgarom ponudilo prenovo letal L-39 albatros za nekaj manj kot 10 milijonov evrov, sprva pa so Čehi zahtevali celo 16,77 milijona evrov.

Prav tako je iz razpisne dokumentacije moč razbrati, da se češki Aero Vodochody Aerospace odreka vsakršne odgovornosti za letala, prenovljena v Ukrajini in da ne pristaja na obnovo motorjev v ukrajinskem podjetju Motors-Sich iz Zaprožja. Kot zatrjujejo Čehi, sta vsakršna prenova letal L-39 in pa njihovo servisiranje med dvema prenovama izven matičnega podjetja vprašljiva glede podaljševanja življenjske dobe letala in za to ne dajejo nikakršni garancij.

Pripravil: Igor Božinovski, foto:

Povezani članki