Bolgarija bo servisirala lovce MiG-29 na Poljskem

by Urednik

V PRIČAKOVANJU LOVCEV F-16

Poljska obrambna industrija bo popravila motorje, s katerimi so opremljeni bolgarski lovci MiG-29. Po navedbah bolgarskega obrambnega ministrstva je bila ustrezna pogodba v vrednosti 9,55 milijona evrov podpisana z WZL No. 2 SA, ki ima zmogljivosti (v tovarni v Bygdoscheju) in usposobljenost za izvedbo potrebnih del. Ta sporazum bo omogočil ohranitev lovskega letala, dokler Sofija ne bo začela uporabljati lovcev F-16.

Bolgarija je naročila dve seriji po 8 enot F-16C/D Block 70/72, kar ji bo omogočilo oblikovanje polnopravne eskadrilje, ki bo sposobna nadzorovati zračni prostor države. Vendar pa dobave novih letal zamujajo: prva se ne bodo pojavila leta 2023, kot je bilo prvotno načrtovano, in ne pred letom 2025. To je Bolgarijo postavilo v položaj, ko bi lahko letalstvo popolnoma izgubilo sposobnost varovanja državnega neba. Zračne sile imajo več pokvarjenih MiG-29 in do ducat jurišnih letal Su-25, ki niso primerna za to nalogo. Pogodba s poljsko obrambno industrijo bo podaljšala življenjsko dobo MiG-ov in (začasno) rešila ta problem.

Kljub bogatim izkušnjam z MiG-29 lahko poljsko podjetje WZL No. 2 SA naleti na številne težave pri izpolnjevanju dogovora, saj se je preusmerilo na popravilo lovcev F-16 in vojaških transportnih letal C-130 hercules.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki