Borci Al-Kaide v Jemnu zavzeli vojaško letalsko bazo v provinci Hadramout

by Urednik

JEMENSKA VOJSKA SE SPOPADA S HUTI, KOT TUDI AL-KAIDO NA RABSKEM POLOTOKU

Večje število dobro oboroženih pripadnikov militantne skupine Al-Kaida na Arabskem polotoku (AQAP)  je v Jemnu v četrtek 16. aprila 2015 zvečer zavzelo pomembno vojaško letalsko bazo ter lokalno letališče v jugovzhodni provinci Hadramout, je sporočil jemenski vladni uradnik.

Militantna skupina Al-Kaida na Arabskem polotoku (AQAP) se je pojavila v januarju 2009 in je na tem območju znana tudi pod imenom Ansar al-Sharia. V zadnjih letih je prevzela odgovornost za številne napade na vojsko in vladne institucije v Jemnu. Jemen, osiromašena arabska država, se že nekaj let spopada z eno najbolj aktivnih regionalnih uporniških militantnih podskupin Al-Kaida na Bližnjem vzhodu.

V spopadih z varnostnimi silami je militantni skupini Ansar al-Sharia uspelo zavzeti letalsko bazo Rayan. “Borci Al-Kaide so začeli ofenzivo proti več vojaškim bazam (jemenske vojske, op. a.), vključno s 27. oklepno brigado in prevzeli nadzor nad vojaško letalsko bazo skupaj z lokalnim letališčem Rayan pri obalnem mestu Mukalla, prestolnici pokrajine Hadramout,” je pod pogojem anonimnosti izjavil lokalni uradnik.

“Borci Al-Kaide so sedaj razporejeni znotraj in okoli letališča Rayan, potem ko so se umaknili vsi vojaki, katerih naloga je varovanje vladnih objektov v Mukalli.”

Lokalni plemenski vodja v mestu Mukalla je za tiskovno agencijo Xinhua povedal, da so se “lokalni uradniki in plemenski mediatorji pogajali s poveljniki Al-Kaide da bi pustili, da izročijo letališči lokalnim oblastem na miren način.”

Ostri spopadi med pripadniki Jemenske vojske in Al-Kaide so izbruhnili tudi drugod. Poleg letališča in letalske baze v Mukalli, so pripadniki Al-Kaide namreč prevzeli tudi nadzor nad pristaniščem ter naftnim terminalom v Mukalli, kakor tudi naftni terminal Dhabah na območju mesta Shihr v provinci Hadramout.

Skupina Al Kaida na Arabskem polotoku (AQAP) je izkoristila aktualne politične konflikte v Jemnu, kjer se državne sile spopadajo s plemenom Huti, in ​​ v zadnjih nekaj tednih v jugovzhodni provinci Hadramout prevzela nadzor nad več vojaškimi oporišči.

V začetku aprila 2015 je mnogo manjših skupin Al-Kaide začelo usklajene napade na vladne ustanove v tej provinci, tudi na osrednji zapor v mestu Mukalla, od koder so osvobodili več kot 300 zapornikov, vključno z najvišjimi poveljniki Al-Kaide.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki