Brazilske letalske sile naročile 22 večnamenskih letal KC-390

by Urednik

V BRAZILIJI BO PROIZVODNJA LETALA C-390 POTEKALA VSAJ ŠE 12 LET

Brazilija se je odločila za naročilo 28 domačih vojaških večnamenskih transportnih letal in letečih cistern Embraer KC-390, katerih dobave so predvidene do leta 2034, so sporočili iz podjetja Embraer.

Brazilska vlada se je z Embraerjem dogovorila za dobavo 22 od sicer 28 predvidenih srednjih transportnih letal KC-390, ki bodo koristila tako Brazilskim letalskim silam, kot tudi brazilski ekonomiji. Dolgoročnejša proizvodnja tega letala omogoča tudi izvoz teh letal, za katere so sta med drugim že odločili tudi Portugalska (5 naročenih letal v letu 2019 za zamenjavo C-130) in Madžarska (2 naročeni letali v letu 2020).

C-390 je taktično transportno letalo, zasnovano tudi za možnost prečrpavanja goriva v zraku v rezervoarje bojnih letal (v različici KC-390). Prednosti letala z dvema turboventilatorskima motorjema so povečana mobilnost, robustna zasnova, velika prilagodljivost, najsodobnejša preizkušena tehnologija in relativno preprosto ter poceni vzdrževanje.

KC-390 lahko poleg polnjenja z gorivom v zraka opravlja tudi široko paleto misij, vključno s humanitarno podporo, medicinsko evakuacijo, iskanjem in reševanjem ter prevozom in spuščanjem tovora s padali ter vojakov padalcev.

Pripravil: A. Knific, foto: Emraer

Povezani članki