Britanska letala tornado GR4 v boju proti poplavam

by Urednik

LOVSKI BOMBNIKI PANAVIA TORNADO SNEMAJO POPLAVLJENA OBMOČJA OB TEMZI 

Tudi Veliko Britanijo so v začetku februarja 2014 zajele ujme, v boju s posledicami poplav pa sodelujejo tudi lovski pombniki Panavia tornado GR4 britanskih Kraljevih letalskih sil (RAF).

Kraljeve letalske sile (RAF) so na (zelo glasna) reaktivna letala Panavia tornado GR4 namestile opremo za fotografiranje in snemanje površja, gre za posebno izvidniško opremo raptor, ki služi za izdelavo prefinjenih ortofoto posnetkov z visoko ločljivostjo.

Britanci želijo namreč pridobiti čim boljše ocene prizadetosti območja v dolini Temze in dobiti jasno sliko o poplavni ravnici. Na ta način predstavniki britanskega ministrstva za obrambo in reševalci uporabljajo visoko ločljive fotografije posnete iz zraka za analizo razmer in nadaljnje načrtovanje ukrepov.

Lovski bombnik Panavia tornado GR4 z raptorjem

Posnetki omogočajo, da se določi čas in smer poplavi, načrtovanje gradnje ovir in potrebno količino materiala, potrebnega za nasipe. Slike se lahko uporablja tudi pri načrtovanju evakuacije in iskanje ljudi, ujetih na poplavljenih območjih.

Lovski bombniki tornado GR4 vzletajo iz letalske baze Markham v Norfolku, ki je najbližje prizadetemu območju. V poplavah v  Veliki Britaniji, ki so največje v zadnjih 10-ih letih, je na pomoč priskočilo tudi več kot dva tisoč vojakov in policistov.

Pripravil: A. Knific, foto: The Guardian

Poplave reke Temza - aerofoto posnetek iz letala tornado GR4

Poplave reke Temza - aerofoto posnetek iz letala tornado GR4

Ogrožena hiša - aerofoto posnetek iz letala tornado GR4

Povezani članki