Britanska letalonosilka na preizkušanje z lovci F-35B v ZDA

by Urednik

TESTIRANJE VZLETANJ IN PRISTAJANJ LOVCEV F-35B NA NOVI LETALONOSILKI

V avgustu je Kraljeva britanska mornarica v ZDA napotila najnovejšo letalonosilko HMS Queen Elizabeth, kjer bodo mornariški piloti s palubnimi lovci F-35B preizkušali pristajanje in vzletanje na novi letalonosilki.

Na HMS Queen Elizabeth, ki je doslej največja ladja Kraljeve mornarice z izpodrivom 70.000 t, so doslej že uspešno opravili preizkuse vzletanj in pristajanj helikopterjev, v naslednjih mesecih pa v ZDA načrtujejo še preizkuse z letali F-35B STOVL.

Preizkušanja vzletno-pristajalne ploščadi bodo izvajali ameriški in britanski piloti z lovci F-35B Korpusa mornariške pehote ZDA v Marylandu. Trije britanski in en ameriški pilot bodo v naslednjih treh mesecih opravili približno 500 vzletov in pristajanj.

Kraljeva britanska vojska se je zavezala, da bo kupila 138 ameriških lovcev Lockheed Martin F-35 lightning II v mornariški različici F-35B s kratkim vzletom in pristankom (STOVL), uporabljali pa jih bodo tako v Kraljevi mornarici, kot tudi Kraljevih letalskih silah (RAF). V Kraljevi britanski vojski so se namreč odločili, da ne bodo uporabljali konvencionalnih različic F-35A (CTOL) in palubnih različic F-35C (CATOBAR). Do leta 2023 bodo v uporabo dobili 42 letal, od tega 18 v šolski različici, v Veliko Britanijo pa je doslej prispelo le nekaj letal (9 od 15 izdelanih za VB), vse pa je doslej prevzel RAF.

Pripravil: A. Knific, foto: RN

Povezani članki