Britanska podmornica ni smela pristati v Združenih arabskih emiratih

by Urednik

TEŽAVE KRALJEVE PODMORNICE S STARIMI JEDRSKIMI PODMORNICAMI

Jedrska podmornica HMS Tireless razreda trafalgar Kraljeve mornarice je bila prisiljena narediti 2.000 morskih milj dolg “ovinek”, potem ko so ji skrivnostno zavrnili vstop v teritorialne vode Združenih arabskih emiratov (ZAE) in pristanek na obali.

Podmorničarji na HMS Tireless so tako preživeli teden dni v mednarodnih vodah in čakali na odobritev prošnje za pristanek, nato pa se odločili za preusmeritev v pristanišče Goa (Panaji) v Indiji.

Britansko ministrstvo za obrambo ni razkrilo razlog za arabsko ignoriranje posadke britanske podmornice, vendar vztrajajo, da ni šlo za varnostno vprašanje.

Nad potezo oblasti v Združenih arabskih emiratih, kot tudi Britanske kraljeve mornarice, pa so bile najbolj razočarane družine članov posadke jedrske podmornice HMS Tireless, ki so pripotovale iz Velike Britanije, da bi po nekaj mesecih spet videle svoje družinske člane. Nekatere družine so tako odletele naprej v Indijo, nekatere pa nazaj domov.

Kraljeva mornarica je medijem sporočila, da ni šlo za varnostno vprašanje, da pa ne smejo z javnostjo deliti podrobnosti. Urad za zunanje zadeve je zanikal kakršnekoli diplomatske zaplete med Veliko Britanijo in Združenimi arabskimi emirati. Tiskovni predstavnik je dejal: “Velika Britanija ima dolgo zgodovino sodelovanja in prijateljstva z ZAE. Z njimi vzdržujemo redne stike na najvišjih ravneh in sodelujemo na pri skupnih interesih ter varnostnih izzivih po vsej regiji.”

Britanska jedrska podmornica HMS Tireless

Eden izmed razlogov za prepoved vstopa jedrske podmornice HMS Tireless v teritorialne vode ZAE, po mnenju vojaških analitikov, bi lahko bile nenehne težave z okvarami v zadnjih mesecih. Kraljeva mornarica je namreč imela v načrtu upokojiti jedrsko podmornico HMS Tireless že v letu 2013, vendar so ji podaljšali življenjsko dobo. Po navedbah medijev, so očividci avgusta 2013 opazili popravilo podmornice (varjenje) v obalnih vodah Gibraltarja, ravno sredi napetosti med Španijo in Veliko Britanijo zaradi ribolovnih pravic.

Britanska jedrska podmornica HMS Tireless - pregled reaktorja

Že februarja lani pa je imela 30-letna podmornica težave s puščanjem jedrskega reaktorja in se je morala vrniti v bazo v Devonport na popravilo. Britansko ministrstvo za obrambo je že večkrat poudarilo, da bodo jedrsko podmornico HMS Tireless v naslednjih mesecih nadomestili z novo sodobnejšo podmornico, najverjetneje razreda vanguard (trident).

Podmornico upravlja posadka 130-ih mornarjev in 18-ih častnikov. Jedrske podmornice razreda trafalgar dosežejo najvišjo hitrost 32 vozlov.

Pripravil: A. Knific, foto: Lee Thomson Photography

Britanske jedrske podmornice bodo morale zapustiti pomorsko bazo Clyde na Škotskem, če se Škoti v septembru odločijo za neodvisnost.

Povezani članki