Britanski F-35 strmoglavi v Sredozemlje

by Urednik

BRITANSKI PILOT SE JE VARNO KATAPULTIRAL

Britansko bojno letalo F-35B, ki bazira na letalonosilki Kraljeve mornarice HMS Queen Elizabeth, je strmoglavilo v vzhodno Sredozemsko morje, je potrdilo britansko ministrstvo za obrambo.

Pilot lovca F-35B se je katapultiral, potem pa so ga s helikopterjem pobrali reševalci in varno vrnili na letalonosilko. Preiskava vzroka nesreče je v teku, so še sporočili z britanskega obrambnega ministrstva.

Letalo F-35B s kratkim vzletom in vertikalnim pristankom (STOVL) je bilo eno od osmih britanskih letal, nameščenih na ponosu Britanske kraljeve vojne mornarice – letalonosilki Queen Elizabeth, potem ko se je slednja nedavno vrnila z napotitve na Daljni vzhod. Letalo je eno od 24 doslej dobavljenih Britancem, ki so naročili (zaenkrat )skupaj 48 letal, vendar so se zavezali, da bodo kupili 138 leta F-35 izvedenkah A (konvencionalni vzlet in pristanek) in F-35B (STOVL). Govori pa se, da se bo to število verjetno zmanjšalo.

Na letalonosilki  je nameščenih tudi deset ameriških mornariških lovcev  F-35B. Ministrstvo za obrambo Velike Britanije je navedlo, da se je nesreča zgodila ob 10.00 med rutinsko operacijo letalonosilke, nobeno drugo letalo pa ni bilo vpleteno v nesrečo. HMS Queen Elizabeth je na svoji prvi operativni razporeditvi in ​​deluje kot osrednji del udarne skupine letalskih letal pod vodstvom Britancev, v njej pa sodelujejo tudi vojne ladje ZDA in nizozemske vojne ladje.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki