Britanski helikopterji SA 341 gazelle bodo leteli do leta 2025

by Urednik

BRITANSKE GAZELE BODO DOČAKALE VEČ KOT 50 LET

Britanska kraljeva vojska bo svojim izvidniškim lahkim enomotornim helikopterjem SA 341 gazelle podaljšala življenjsko dobo vse do leta 2025. Uporabljajo jih že vse od leta 1971 in tako bodo v službo njenega veličanstva preživele več kot 50 let, kar pomeni, da bodo najstarejši helikopter v operativni rabi v Britanski vojski. 

Odločite  o podaljšanju življenjske – operativne dobe gazel je padla v juliju 2016, potem ko so se odločili za nov razpis, s katerim bodo izbrali pogodbenega partnerja za vzdrževanje teh helikopterjev v obdobju 2018 – 2025. Britanske gazele letijo v sklopu letalskega korpusa kopenske vojske (AAC). Slednji ima trenutno v operativni rabi 34 gazel, razporejene pa so vse od Kanade, kjer so namenjene podpori v vadbenem centru Suffield, izvidniškim nalogam so namenjene v 5. Polku AAC na letališču Aldergrove v Severni Irski, za podporo specialnim enotam pa v oporišču RAF Odiham v Hampshiru, vadbene naloge pa opravljajo v letalskem centru Kopenske vojske v Middle Wallopu v Hampshiru. Po dostopnih podatkih je dnevno v uporabi približno 19 gazel, v vzdrževalnem procesu pa jih je po 15.

Večje servise in vzdrževalna dela na teh helikopterjih zdaj opravljata Cobham Aviation Services in Airbus Helicopters, sledni opravlja tudi poproizvodni servis in zagotavlja logistično podporo. Poproizvodni servis za specifično britanske sklope izvaja tudi Leonardo Helicopters (nekdanja AgustaWestland), za pogonske sklope pa Safran Helicopters.

SA 341 (SA – Sud Aviation, francoski proizvajalec, ki se je pozneje združil prav tako s francoskim Nord Aviation  v Aerospatiale, slednji potem z MBB v francosko-nemški Eurocopter in zdaj v evropski Airbus Helicopters) – je francoski enomotorni večnamenski helikopter. Uporabljajo ga kot lahki transportni helikopter, lahko pa se ga tudi oborožijo v lahki jurišni helikopter. Gazela (gazelle) je bil prvi helikopter s repnim rotorjem fenestron – oplaščeni  repni  rotor, ki mu daje tudi prepoznaven zvok. Gazela je načrtovalo francosko podjetje Sud Aviation, britanska različica pa je nastala v sodelovanju z Westlandom. Izdelovali so ga še v drugih državah, med drugim tudi v bivši Jugoslaviji (Soko – Mostar), licenčno so ga izdelovali tudi v Egiptu. Na splošno velja za enega najuporabnejših in najbolj razširjenih lahkih helikopterjev na svetu. Izdelali naj bi skupaj nekaj manj kot 1800 gazel. Še danes je v uporabi v številnih državah,tako v Evropi kot Aziji, Južni Ameriki ter v Afriki. Prva gazela pa je vzletela že pred skoraj 50 leti – leta 1967.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

V Črni gori strmoglavil helikopter SOKO SA-341 gazelle

V petek, 10. junija 2016, je v Podgorici pri Komanski mostu strmoglavil črnogorski vojaški helikopter SOKO SA341 gazelle, pri tem pa sta resne poškodbe utrpela oba pilota.

Srbija od Črne gore zahteva letala in helikopterje

Srbija zahteva nazaj črnogorska letala Soko G-4 super galeb, Utva-75, helikopterje Soko SA 341/342 gazela (izdelani po licenci Aérospatiale gazelle) in Mil Mi-8.

Povezani članki