V Črni gori strmoglavil helikopter SOKO SA-341 gazelle

by Urednik

ZARADI TEHNIČNIH TEŽAV STRMOGLAVIL HELIKOPTER, PILOTA TEŽJE POŠKODOVANA

V petek, 10. junija 2016, je v Podgorici pri Komanski mostu strmoglavil vojaški helikopter SOKO SA-341 gazelle, pri tem pa sta resne poškodbe utrpela oba pilota – namestnik poveljnika Črnogorskih letalskih sil polkovnik Namik Arifović in podpolkovnik Miroljub Antanasijević, poroča črnogorski mediji.

“Helikopter Vojske Črne gore z oznako Gazella HN 45m, številka 12941, je strmoglavil danes okoli 13. ure v bližini Komanski mostu v Podgorici, med izvajanjem rednega načrtovanega trenažnega poleta. Polkovnik Arifović in podpolkovnik Antanasijević sta teže ranjena in hospitalizirana v Klinični center Črne gore,” je zapisalo črnogorsko obrambno ministrstvo. Na prizorišče nesreče helikopterja SOKO SA-341 gazelle je kmalu prišla policija, zdravstvene in vojaške skupine.

Tudi Ministrstvo za obrambo Črne gore je na kraj strmoglavljenja že poslalo preiskovalce in oblikovalo komisijo za ugotavljanje vzrokov nesreče. Priče, ki so videle strmoglavljenje črnogorskega helikopterja SOKO SA-341, so opazile, da ima helikopter težave na okoli 100 metrih višine. Nato so videli kako se helikopter počasi spušča k tlom in dobili vtis, da bo varno pristal.

Črnogorske letalske sile, ki delujejo iz letalske baze Golubovci, imajo v svoji floti 17 večnamenskih izvidniških bojnih  helikopterjev SA-341/342 gazela (izdelani po licenci Aérospatiale gazelle). Po nekaterih podatkih naj bi jih bilo operativnih še 10.

Črnogorske letalske sile (Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana – V i PVO) so verjetno ene najmlajših na svetu, saj bile ustanovljene šele 2006 in uporabljajo letala in helikopterje, ki so jih dobili po razpadu prejšnje državne skupnosti  – Srbije in Črne gore.

V svojo floto so podedovali šolsko-bojne reaktivce Soko G-4 super galeb (17), propelerska šolska letala Utva 75 (4), helikopterje Soko SA-341/342 gazela (17) in Mil Mi-8 (5). Vendar pa večina teh letalnikov ne leti.

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter

Povezani članki