Britanski lovci Eurofighter typhoon od maja v Romuniji

by Urednik

VELIKA BRITANIJA POŠILJA LOVCE TYPHOON NA NADZOR ČRNEGA MORJA

Štirje britanski lovci Eurofighter typhoon iz 3. lovske eskadrilje iz matične britanske baze Coningsby v Lincolnshireu bodo v maju 2017 preleteli v letalsko oporišče Mihail Kogalniceanu v jugovzhodni Romuniji, kjer bodo nameščeni do septembra, je potrdil britanski obrambni minister Michael Fallon že v novembru lani objavljeno vest.

Iz romunske baze bodo britanski lovci Eurofighter typhoon patruljirali nad Črnim morjem v sklopu Natove južne misije zračnega prostora. Kot je potrdilo britansko obrambno ministrstvo, bo Velika Britanija prva država, ki bo zagotovila letala za omenjeno Natovo misijo.

RAF-ovi typhooni so za naloge QRA (Quick Reaction Alert  – pripravljenosti za hitre reakcije) opremljeni z dvema odvrgljivima gorivnima rezervoarjema s po 2000 l kerozina (čeprav naj bi ta opcija za Romunijo ne bila potrebna), oboroženi pa s štirimi raketami zrak-zrak kratkega dosega – ASRAAM, štirimi raketami zrak-zrak srednjega dosega AIM-120 AMRAAM in vgrajenim topom Mauser BK-27 (27 mm).

V misiji nadzora južnega zračnega prostora leti še par ameriških F-15C eagle, nameščen v Bolgariji, ki pomaga bolgarskim lovcem MiG-29. Združene bolgarsko-ameriške patrulje letijo tudi v sklopu širših ukrepov za pomirjanje članic zavezništva v vzhodni Evropi.  Natove misije nadzora zračnega prostora v Evropi zdaj pokrivajo Albanijo, baltske države, države Beneluxa (Belgija, Nizozemska, Luksemburg), Islandije in Slovenije. Misije nadzoruje in usmerja Zavezniško letalsko poveljstvo (Allied Air Command – AIRCOM) v nemški letalski bazi Ramstein z dvema kombiniranima centroma za letalske operacije (CAOC) v nemškem Uedemu in španskem Torrejonu za izvrševanje nalog. Iz centra v nemškem Uedemu pokrivajo alpski del Evrope, iz Torrejona pa južni del Evrope pod Alpami (vključno s Črnim morjem in Sredozemljem).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki