Češka povečuje naročilo Bellovih helikopterjev venom in viper

by Urednik

DODATNI HELIKOPTERJI BELL ZA ČEŠKO VOJSKO

Češka namerava kupiti dodatne helikopterje UH-1Y venom in AH-1Z viper za svojo vojsko, saj je ruska invazija na Ukrajino pokazala, da je obstoječa helikopterske flota države “nezadostna”, meni češka obrambna ministrica Jana Černochova.

»Na ministrstvu za obrambo imamo vse predpogoje, da čim prej nadoknadimo obrambne izdatke,« je v izjavi, ki jo je objavilo ministrstvo, navedla Černochova. Ministrica se je sklicevala na načrte Prage, da svoje vojaške izdatke poveča na 2 odstotka bruto domačega proizvoda države v skladu z njeno zavezo Natu. Černochova je med nedavnim srečanjem z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom razpravljala o interesu češkega obrambnega ministrstva za nakup dodatnih helikopterjev Bell Helicopters, » … ker se je izkazalo, da je 12 helikopterjev, ki jih bo češka vojska prejela prihodnje leto, ne zadostuje zaradi trenutnih razmer v Ukrajini.«

Število helikopterjev UH-1Y venom in AH-1Z viper, ki jih namerava Češka pridobiti, ni bilo razkrito. Vendar pa opazovalci lokalne industrije pričakujejo, da bo Praga poleg prvega naročila kupila še 12 dodatnih helikopterjev. Leta 2019 se je češka vlada odločila kupiti 8 helikopterjev za splošne namene UH-1Y venom in 4 jurišne helikopterje AH-1Z viper s pripadajočo opremo in storitvami v okviru posla, vrednega približno 14,5 milijarde kron (645 milijonov ameriških dolarjev).

Pripravil: B. Knific, foto: US Navy

Povezani članki