Češka se je odločila za helikopterje Bell AH-1Z viper in UH-1Y venom

by Urednik

ZAMENJAVA STARIH SOVJETSKIH HELIKOPTERJEV Z NOVIMI AMERIŠKIMI

Češka se je odločila za nakup vojaških helikopterjev Bell AH-1Z viper in UH-1Y venom ter bo zanje namenila okoli 14,5 milijarde čeških kron, je sporočil češki obrambni minister Lubomir Metnar.

Češka vojska načrtuje zamenjavo svojih najstarejših sovjetskih helikopterjev Mi-24, Mi-35 in Mi-171. Po besedah češkega ​​obrambnega ministra Lubomirja Metnarja je ministrstvo konec junija od ameriške vlade prejelo dve ponudbi za helikopterje. ZDA so Češki ponudile 12 helikopterjev UH-60M black hawk v vrednosti 13,2 milijarde kron (567 milijonov dolarjev) ali osem helikopterjev UH-1Y venom skupaj s štirimi helikopterji AH-1Z viper v vrednosti 14,5 milijarde kron (622 milijonov dolarjev), v ceno pa je vključena tudi oborožitev, rezervni deli, vzdrževanje in usposabljanje.

Češka se je odločila za kombinacijo 8 helikopterjev UH-1Y venom in 4 AH-1Z viper, oboje proizvaja ameriški Bell Helicopters, ki bo predvidoma začel dobavljati letalnike v letu 2023.

Bell UH-1Y venom (imenovan tudi super huey) je dvomotorni srednje velik večnamenski vojaški helikopter (iz vira iz zasnove AH-1 huey še iz časov vietnamske vojne, Slovenska vojska pa uporablja podoben model Bell 412). Bell AH-1Z viper (tudi zulu cobra) je ameriški dvomotorni jurišni helikopter (motorja sta po zmogljivosti enaka kot ju ima AH-64 apache), ki velja za najnovejšo različico helikopterja AH-1 cobra. Oba helikopterja so razvili v sodelovanju med Bell helicopters in USMC za potrebe Korpusa mornariške pehote ZDA.

Češke letalske sile imajo v svoji aktivni floti 3 helikopterje Mi-8 (od skupaj 18), 5 Mi-17 (od skupaj 28), 15 Mi-171Sh (od skupaj 16), 10 Mi-24V (od skupaj 17) in 10 poljskih helikopterjev PZL W-3 sokol (od skupaj 11 – dobili so jih v sklopu kupčije / zamenjave s slovaškimi lovci MiG-29).

Pripravil: A. Knific

Povezani članki