Češka v ZDA prodala 14 lahkih jurišnikov Aero L-159

by Urednik

ČEŠKI LE USPELO PRODATI NEKAJ ODVEČNIH LETAL

Češki proizvajalec letal Aero Vodochody bo v ZDA prodal 14 vojaških trenažnih letal L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft), ki so bila na seznamu odvečnih letal Čeških letalskih sil. Kupilo jih bo zasebno podjetje Draken International.

Češko ministrstvo za obrambo je v ponedeljek podpisalo pogodbo z lokalnim proizvajalcem Aero Vodochody o prodaji 14 odvečnih lahkih bojnih letal L-159, ki jih bo kupilo ameriško zasebno  podjetje Draken International, ki se ukvarja s posojo vojaških letal Ameriškim letalskim sila med vojaškimi vajami, kot tudi vojaškim pilotom zasebno. Kot poroča tiskovna agencija AP, je vrednost sklenjene pogodbe več kot 11 milijonov dolarjev.

Češka že več let neuspešno prodaja lahka jurišna letala Aero L-159 ALCA (Advanced Light Combat Aircraft), kljub dejstvu, da je cena letala padla iz približno 17 milijonov dolarjev na 12 milijonov dolarjev na letalu. “Ta letala so popolnoma nova, vsako je letelo le nekaj ur. Češko obrambo ministrstvo porabi za njihovo shranjevanje 30 milijonov kron (1,5 milijona dolarjev) na leto. Nerabljena letala L-159 že več let čakajo v hangarjih, zapakirana v plastične škatle napolnjene z dušikom,” je za časopis Lidove Nowiny pred tedni dejal češki obrambni minister Martin Stropnický.

Češki letalski proitzvajalec  Aero Vodochody je med letom 1997 in 2003 izdelal 72 letal L-159 ALCA, od tega jih Češke letalske sile uporabljajo 25, tri pa ZDA (dva že vrnili zaradi težav), za 28 letal se že dalj časa zanima ameriško zasebno podjetje Draken International, za 7 (12) letal pa Irak. Med nedavnimi spopadi Iraške vojske z militantno skupino ISIS je Češka Iračanom ponujala 8 lahkih jurišnikov Aero L-159 ALCA.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki