Čilska mornarica prevzela dve avstralski fregati

by Urednik

ZARADI KORONAVIRUSA PRELOŽENO IZPLUTJE LADIJ PROTI JUŽNI AMERIKI

Sredi aprila 2020 je v avstralski mornariški bazi Watson v Sydneyju potekala slovesnost ob predaji fregat razreda Adelaide FFG 05 Melbourne in FFG 06 Newcastle Čilski mornarici.

Čile se je odločil za nakup dveh (rabljenih) fregat Avstralske mornarice v okviru programa Puente IV, katerega namen je bilo zamenjati dve stari (nekdaj nizozemski) fregati razreda Jacob van Heemskerck (FFG 14 Almirante Latorre in FFG Prat 11 Captain), ki sta bili umaknjeni iz čilske flote decembra 2019.

Avstralska mornarica je imela v svoji floti šest fregat razreda Adelaide (ameriški razred Oliver H. Perry), od tega so bile štiri zgrajene v ZDA v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja (vse odpisane med letoma 2008 do 2017).

Zadnji dve fregati, FFG 05 Melbourne in FFG 06 Newcastle, sta bili zgrajeni v Avstraliji po ameriški licenci in predani v uporabo v letih 1992 in 1993. V Avstralski kraljevi mornarici so ju uporabljali vse sredine leta 2019. Obe ladji sta bili v začetku leta 2010 deležni posodobitev – nadgradnje elektronskih sistemov, strelnega orožja ter namestitve dodatnega lansirnega sistema Mk 41 za sistem protizračne obrambe ESSM. Zanimanje za nakup teh dveh fregat, ki sta razmeroma ”mladi” in v dobrem tehničnem stanju, je vse od leta 2017 izrazilo več držav, med njimi tudi Poljska in Grčija, a jih je na koncu kupil Čile.

Datum izplutja kupljenih fregat iz Avstralije v Čile še vedno ni znan, saj so 31. marca 2020 pri 15 čilskih mornarjih, ki so prišli v Avstralijo, odkrili okužbo s koronavirusom, sedaj pa je baza Watson zaradi karantene zaprta.

Pripravil: A. Knific, foto: RAN

 

Povezani članki