Covid-19 v Sloveniji sprožil nujno naročilo transportnega letala?

by Urednik

KATERO TRANSPORTNO LETALO JE NAJUSTREZNEJŠE ZA SLOVENSKO VOJSKO?

Kljub temu, da Slovenija sodeluje v različnih oblikah in partnerstvih, v katerih se lahko delijo določena letala in/ali letalske transportne zmogljivosti, je kriza zaradi novega koronavirusa pokazala, da država nujno potrebuje zmogljivo transportno letalo, je slovenski minister za obrambo Matej Tonin izjavil po udeležbi na Natovi videokonferenci obrambnih ministrov o krepitvi Natovih o transportnih in drugih zmogljivostih 15. aprila, o čemer  je poročala Slovenska tiskovna agencija  – STA.

Slovenska vojska razpolaga le z manjšim dvomotornim transportnim letalom kratkega dosega Let L-410UVP-E turbolet (taktična identifikacijska številka L4-01, s/n 912606), izdelanim še v nekdanji Češkoslovaški že davnega leta 1988 (kupljeno je bilo v začetku devetdesetih let iz zalog, ki so ostale Češkoslovaški po razpadu varšavskega sporazuma). To je za potrebe države v krizi s koronavirusom več kot očitno premalo, obrambni minister Tonin pa je ob tem dejal, da se je izkazalo, da se Slovenija v težkih časih lahko zanese le na lastna sredstva in je zato slovensko Ministrstvo za obrambo začelo postopek za pridobitev novega letala.

”Slovenija je v času krize na različne načine prosila zaveznike za pomoč pri letalskem transportu. Smo tudi člani pobud za strateški prevoz SAC in SALIS. V danem trenutku se je izkazalo, da je težko dobiti letalo v trenutku, ko ga potrebuješ,”  je povedal Tonin in dodal: »Za neko veliko transportno letalo, ki lahko pelje 100 ton in ki bi ga Slovenija lahko dobila iz programa SALIS, bi morali plačati 1,2 milijona evrov, kar pa je velik znesek, če na Kitajskem nimamo pripravljenih ob točno določenem času in mestu 100 t blaga za prevoz. Ta kriza je pokazala, da na koncu je precej odvisno od nas samih in v  težkih trenutkih se lahko najprej zaneseš sam nase in zato je odločitev o tem transportnem letalu dozorela in se je prav sedaj pokazalo, da je tako letalo nuja. Zato smo na obrambnem ministrstvu že začeli s postopki za pridobitev zmogljivosti tovrstnega letalskega transporta. Zaprosil sem Generalštab za vojaški nasvet, ki ga je GŠ že dal. Hkrati smo na MO oblikovali delovno skupino, ki bo sedaj preučila možnosti , kaj bi bilo za Slovenijo najbolj racionalno,« je še povedal Tonin. Ob tem je omenil nakup, donacijo zaveznikov ali kakšno tretjo možnost. Neuradno pa viri že navajajo, da naj bi Slovenija kupila dve štirimotorni turbopropelerski transportni letali C-130 hercules. (zanimivo, da so nam herculese Američani v devetdesetih letih že ponujali – iz njihovih takratnih viškov. Vendar se takrat Slovenija zanje ni 0dločila, iz tega ”paketa” pomoči pa jih je dobila na primer Romunija.)

Letalstvo Slovenske vojske trenutno razpolaga s tremi transportnimi letali, že omenjenim češkim Let L410 turbolet in dvema manjšima enomotornima transportnima letaloma Pilatus PC-6 (najprimernejšima za padalce zaradi specifičnih zmogljivosti tega letala, ki potrebuje izjemno kratke vzletno-pristajalne steze in se hitro vzpenja). V letu 2007 je Slovenija že izbirala vojaško (srednje) transportno letalo, kandidata pa sta bila italijanski namensko razviti in izdelani dvomotorni turbopropelerski C-27 (s presekom tovorne kabine kot jo ima C-130 hercules) in pa Airbusova različica dvomotornega turbopropelerskega  transportnega letala (s španskim  ”poreklom” – Casa) C295. Nekoliko presenetljivo je bila izbrana bolj ”potniško transportno” konfigurirana Airbusova različica C295 (podprta z vplivnejšimi lobističnimi krogi), kajti  za vojaško rabo je bil transportni C27 spartan italijanskega proizvajalca Alenia Aeronautica S.p.a (zaradi specifično ”vojaških” zmogljivosti: kratka vzletno -pristajalna steza, hitro vzpenjanje, odlične manevrske sposobnosti) vsekakor boljša izbira. No, ker se zdi, da je obrambno ministerstvo v začetku leta 2008 samo iskalo ”izhod” iz zagate, kako ”neposodabljati” Slovensko vojsko (v tistem obdobju so se tako vrstile odpovedi tudi druge sodobne vojaške tehnike, na primer lahkih štirikolesnikov Iveco LMV), so se v hipu odločili za rešitev: letalo so odpovedali, argument pa je bil prozaičen: ”krivdo” so prevalili na letalo C295, ki je v tistem obdobju doživelo nesrečo v Afganistanu. Šlo je poljsko vojaško letalo, nesreča pa se je zgodila v dokaj nepojasnjenih okoliščinah in v izjemno zahtevnih afganistanskih razmerah, ki jim letalo zaradi specifike ni bilo kos (letalo ni najprimernejše za kratko vzletanje in hitro vzpenjanje na veliki nadmorski višini in v  vročini).

Slovenska vojska ima v ”upravljanju” tudi vladino visokozmogljivo poslovno letalo dolgega doleta falcon 2000, ki pa naj bi bilo v tem času na rednem servisu (v švicarskem TAG Aviation). Odlika falcona 2000EX  je v zavidljivem  doletu – 7000 km, na pa toliko v nosilnosti (2700 kg – 10 potnikov). Kljub temu pa bi mu v takšnih kriznih časih zlahka našli namembnost. Sicer pa gre dobesedno za fatalno letalo, ki ga je država kupila, potem pa se ga je branila uporabljati. Nekaj časa je bil za dobre denarce oddan v najem, dolgo časa je bil tudi  ”nezaposlen”, zdaj pa so piskali njegovo vrednost v prevozu transplantatov. Vsekakor je Dassault falcon 2000EX – dvomotorni beli lepotec farncosko-ameriškega porekla – namesto ponosa grdi raček slovenskega letalstva.

Bela knjiga o obrambi Republike Slovenije (Bela knjiga o obrambi Republike Slovenije), strateški dokument dolgoročnega razvoja in doseganja ključnih obrambnih ciljev slovenskega obrambnega sistema do leta 2035, ki ga je ministrstvo predstavilo 21. januarja poziva k zmanjšanju tipske sestave letalnikov v uporabi in spodbuja načela uporabe večnamenskih letalnikov, poleg tega pa oblikovanje lastnih nacionalnih zmogljivosti zračnega  transporta srednjega dosega.

Pripravila: IGOR BOŽINOVSKI in B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki