Črna gora prenovila patruljno ladjo RF-33 Kotor

by Urednik

Prenovljena raketna fregata RF-33 Kotor

Črnogorska mornarica je prenovila patruljno ladjo RF-33 Kotor razreda kotor, eno od preostalih dveh raketnih fregat iz časov Jugoslovanske vojne mornarice. Ta je imela v svoji floti štiri patruljne ladje, izvedenke sovjetskega razreda koni – VPBR-31 Split (kasneje raketna fregata RF-31 Beograd), VPBR-32 Kopar (Koper) (kasneje RF-32 Podgorica), VPBR-33 Kotor (kasneje RF-33 Kotor) in VPBR-34 Pula (kasneje RF-34 Novi Sad).

V sedemdesetih letih je Jugoslovanska vojna mornarica začela razmišljati o novem tipu ladij – velikih fregatah, namenjenih protipodmorniškemu bojevanju in zračni obrambi mornariških sil. Rešitev problema so videli v patruljnih ladjah takrat sovjetskega projekta 1159, ki so jih zasnovali v ladjedelnici Gorki v Zelenodolsku.

Prva tovrstna ladja – VPBR-31 (Veliki Patrolni BRod) Split je bila izdelana v Zelenodolsku in so jo vključili v JVM leta 1980. Sledila ji je še ladja istega tipa VPBR-32 Koper. Na osnovi teh dveh so potem v Brodarskem institutu v Zagrebu zasnovali še dve ladji tega razreda (na osnovi sovjetskih  fregat razred koni), obe fregati pa so potem izdelovali v Titovi ladjedelnici v Kraljevici. Aru v Sovjetski zvezi izdelanih fregat je sledila prva izdelana v Kraljevici – VPBR-33 Kotor, ki je postala operativna v decembru 1986. Sledila ji je fregata VPBR-34 Pula, ki jo je Jugoslovanska vojna mornarica dobila konec februarja leta 1988.

Fragata ali velika patruljna ladja Kotor je zasnovana na sovjetskem projektu 1159 z več modifikacijami in spremembami. Fregata ima spodriv 1492 t, dolga je 91,8 m, široka pa 11,6 m. Fregate so takrat predstavljale najzmogljivejše vojne ladje v vzhodnem delu Jadranskega morja. Fregata je imela vgrajeno pogonsko plinsko turbino M8G s 14.720 kW in dve dizelski pogonski enoti Pielstick s 3648 kW. Največja hitrost fregate je 27 vozlov, z enim polnjenjem goriva prepluje 1800 milj.

Črnogorska fregata RF-33 Kotor pred modernizacijo

Fregata Kotor je oborožena s štirimi protiladijskimi raketami P-21 ali P-22 dosega 8 do 80 km. Bojna glava rakete pa tehta 480 kg. Topniško oborožitev fregate predstavlja dvocevni avtomatski top AK-726 kalibra 76,2 mm (predhodni fregati sta imeli po par dvocevnih topov – na premcu ladje, kajti po trditvah nekaterih naj bi na krmi ta dvocevni top odstranili na račun prostora za protipodmorniški helikopter, čemur pa so se kasneje zaradi pomanjkanja denarja odrekli) in dva topa AK-230 kalibra 30 mm (integrirana sta s švedskim radarjem 9LV-200 mk2). Za protiletalsko obrambo je ladja opremljena s sistemom osa-M (SA-N-4 gecko), ki jo sestavlja osem radijsko-ročno vodljivih raket RTZ-13, ki učinkovito uničujejo cilje na višinam od 50 do0 6000 m in razdaljah do 15 km. Za protipodmorniški boj je Kotor opremljen z dvema laserjema protipodmorniških globinskih bomb RBU-6000 na premcu ladje. Opazovalni radar je MP-320 z detekcijo do 110 km in navigacijski radar Decca RM1226. Ladja je opremljena še z aktivnim sonarjem, sistemom za elektronsko bojevanje ipd. Kotor je prav tako opremljen s pasivnim zaščitnim sistemom  za izstreljevanje toplotnih in radarskih vab barricade.

Jugoslovanska armada se je v devetdesetih letih  soočila z resnimi težavami pri vzdrževanju  te flote. Tako so fregato RF-32 Podgorica (prej je bil to VPBR-32 Kopar) leta 1995 po požaru upokojili in jo leta 2007 poslali v razrez. Oborožitev in pogonske agregate je Yougoimport SDPR prodal Egiptu. Leta 2001 so iz uporabe vzeli še drugo fregato RF-31 Beograd (prej VPBR-31 Split), leta 2013 jo je Črna gora prodala Albaniji za staro železo in tako so za plovilo, vredno 18,27 milijona dolarjev dobili zgolj 400.000 evrov. Obdržali pa so dva pogonska dizelska agregata MTU, ki zdaj rabita za rezervne dele za popravilo fregate RF-33 Kotor.

Fregato Kotor je obnovilo srbsko podjetje Arzenal Rem iz Kraljeva, saj naj bi jo vključili v Črnogorsko vojno mornarico. Vsi ladijski sistemi naj bi delovali brezhibno, z izjemo zračno-obrambnega sistema osa-M. Ob tem plovilu ima črnogorska vojna mornarica še plovilo RF-34 Novi Sad .Zaradi težav s sofisticirani elektronsko opremo te ladje, kar se je dogajalo v preteklosti, je črnogorska mornarica sprejela odločitev, da ju konvertira v patruljni ladji s helidromom (cena naj bi bila približno 15 milijonov evrov), ali pa kupi dve rabljeni italijanski  patruljni ladji razreda minerva za približno 60 milijonov evrov. Zaradi kroničnega pomanjkanja denarja, ki pesti črnogorski proračun, so zamrznili nakup dveh italijanskih ladij in se »vrnili« k fregati Kotor, kar je najboljša možna novica za Črnogorsko vojno mornarico v zadnjih desetih letih.

 Pripravil: B. Knific, foto: Paluba, Military Photos

VIDEO: Pomorske vaje Črnogorske mornarice na ladji RF-34 Novi Sad

Povezani članki