Danski pogoji Ukrajini za dobavo lovec F-16

by Urednik

DANSKA SE PRIDRUŽUJE KOALICIJI F-16

Danskem je navedla pogoje, pod katerimi so pripravljeni premestiti lovce F-16 iz tamkajšnjih letalskih sil v Ukrajino in tako postala še ena od evropskih držav, ki je napovedala pripravljenost premestiti ameriške lovce F-16 v Ukrajino. Vršilec dolžnosti obrambnega ministra Danske Troels Lund Poulsen je o tem podal ustrezno izjavo.

Danska je pripravljena premestiti lovce F-16 iz lastnih letalskih sil v Ukrajino, a le pod določenimi pogoji. Danci sicer postavljajo zelo preproste pogoje, ker nočejo prevzeti odgovornosti samo nase, zahtevajo oblikovanje koalicije in skupno odločitev o prenosu letal.

Po ministrovih besedah ​​gre za predhodno odločitev, saj danska vlada še ni sprejela končne odločitve in bo njen izid odvisen od podpore zaveznikov. Če druge države dobavo F-16 Ukrajini zavrnejo, bo odločitev negativna, vendar se to verjetno ne bo zgodilo, saj podpora že obstaja, treba jo je samo še formalizirati. Poleg tega je za to potrebno dovoljenje ZDA,  kar so tudi zgolj formalnosti, saj je  Washington j pripravljen takoj odobriti dobavo.

O številu letal, ki bi jih Danska potencialno lahko dobavila Ukrajini, pa tudi o času dobave še ni bilo nič povedanega.

Prejšnji četrtek je Poulsen potrdil, da sta Danska in Nizozemska razvili skupen načrt za urjenje ukrajinskih pilotov v letalskih bazah obeh držav. Dansko obrambno ministrstvo je za to pripravljeno nameniti oporišče Skrydstrup, kjer so nameščena bojna letala F-16 danskih letalskih sil. Vendar je to predhodna odločitev, dokončna bo sprejeta šele na julijskem vrhu v Vilni. Tudi v Kopenhagnu upajo, da se bodo druge evropske države pridružile “letalski koaliciji” in pomagale Danski in Nizozemski tako pri usposabljanju pilotov oboroženih sil Ukrajine kot pri dobavi lovcev. Znano je, da so Norveška, Belgija, Portugalska in Poljska pripravljene vstopiti v koalicijo, vsaj tako je povedal šef Pentagona Lloyd Austin.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikimedia

Povezani članki