David Cameron uradno odprl letalski salon Farnborough 2016

by Urednik

FARNBOROUGH 2016: SKLENJENI ŽE PRVI VELIKI POSLI

V dopoldanskih urah v ponedeljek, 11. julija 2016, je odprl vrata letošnji največji letalski salon, svečano pa ga je otvoril britanski ministrski predsednik David Cameron.

Že prvi dan letalskega salona Farnborough 2016, trajal bo vse do 17. julija, se je začel z napovedjo milijardnega posla: prvi mož Virgin Atlantica, sir Richred Bronson je napovedal nakup 12 potniških letal Airbus A350 za 4,3 milijarde dolarjev. Potniška letala A350 Virgin Atlantica bodo letala z londonskih letališč Neathrow in Gatwick, evropski proizvajalec pa obljublja “manj hrupa in manjšo porabo goriva” kot jo ponuja konkurenčni Boeingov B787 “dreamliner”. Vsekakor pa je ob omenjenih dveh številkah – ki ji dodajmo še tretjo: približno 25 – 30 let letenja – zanimiv izračun, koliko bodo morala biti ta letala v zraku (polna potnikov), da se bo vloženi denar ne le povrnil, pač pa prinesel dovolj za pokritje stroškov, vzdrževanje letal, razvoj družbe in podobno…

Ker pa Britanci za ta letala izdelajo kar nekaj bistvenih sklopov, vključno s krili in pogonskimi motorji (sestavijo pa jih v Franciji), je bilo na letalskem salonu seveda najpogostejše vprašanje, kako bo z Airbusom po brexitu. Airbus je sicer značilno evropsko podjetje, ki v Evropi zaposluje nad 60.000 delavcev, po Britanskem izstopu pa ni popolnoma jasno, kakšna bo dolgoročna usoda britanskega dela. Po prvih zatrjevanjih Airbusovega predstavnika za tisk naj bi posli (vsaj dogovorjeni) nemoteno tekli naprej.

Na letošnjem Farnborougu napovedujejo, da bodo presegli pred dvema letoma doseženih rekordnih 157 milijard dolarjev sklenjenih letalskih poslov. Kar pa bo po mnenju izvedencev ter poznavalcev tega trga težko doseči, kajti obseg in rast letalske prevozniške dejavnosti se na Daljnem vzhodu in Aziji zmanjšujeta. Letalska industrija je kljub temu optimistična, nekaterim kupcem pa dolguje še letala, naročena v letu 2014.

Letalski salon naj bi letos privabil nad 100.000 poslovnih obiskovalcev iz vsega sveta, razstavljavcev pa je nad 1500. Salon bo zaprl vrata v nedeljo, za javnost pa bo odprt v dneh od petka do nedelje. Letalska prireditev je zelo močno vpeta v okolje Farnborougha, saj zaposluje na stotine ljudi.

Zanimivo, da ponos britanskih (vojaških) letalcev, akrobatska letalska skupina z devetimi šolskimi dvosedimi reaktivci BAE hawk letos zaradi nesreče pred nedavnim ne bo nastopila, napovedujejo le njen prelet prizorišča. Zvezda vsakodnevnih letalskih prikazov (ki so se z leti s tudi do 6 ur dnevno skrčili na poldrugo uro) bo F-35, katerega premiero so pred dvema letoma odpovedali zaradi težav z motorjem. Britanci bodo sicer kupili skupaj 139 F-35 (v konvencionalni izvedenki A in pa B – VSTOL), 48 palubnih F-35 pa bo na novi britanski letalonosilki, ki bo bazirala v Portsmouthu. Eden vodilnih svetovnih letalskih proizvajalcev, ameriški Boeing, bo na Farnboroughu obeležil 100-letnico izdelave letal tako z novimi modeli kot veterani iz različnih zgodovinskih obdobij letalstva.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Prvi dan letalskega salona Farnborough 2016 v sliki

Povezani članki