Državljani (prostovoljci) lahko pomagamo na območjih ujme

by Urednik

PROSTOVOLJCI NAJ SE OBRNEJO NA CIVILNO ZAŠČITO

Večji del Slovenije je prizadet zaradi ujme v obliki visoke snežne odeje, žledu in ponekod tudi poplav. Kot že mnogokrat do sedaj se je izkazala slovenska solidarnost do sodržavljanov v težavah, zato so kmalu pomoč ponudili številni posamezniki.

Poleg množice poklicnih in prostovoljnih pripadnikov struktur iz sistema zaščite in reševanja, ki posledice ujme odpravljajo že vse od začetka, so zaradi obsega naravne nesreče kmalu pomoč ponudili tudi posamezni državljani. Kljub množičnemu odzivu je bila sprva pomoč prostovoljcev zadržana, ker je delo na območjih naravne nesreče zelo nevarno, poleg tega je pomoč potrebno tudi organizacijsko in logistično urediti. Danes so prostovoljci dobili zeleno luč, zato je Uprava za zaščito in reševanje izdala navodila:

Prostovoljci naj svojo pripravljenost za pomoč naslovijo na svoje občine in občinske štabe Civilne zaščite, kjer jim bodo povedali, ali jih lahko varno vključijo v reševalne aktivnosti in če, kje in na kakšen način. Poudarjamo, varno vključijo v odstranjevanje posledic te naravne katastrofe. Vsi, tudi reševalci, morajo pri tem najprej poskrbeti za lastno varnost. Potrebe in pripravljenost posameznikov koordinirajo občinski štabi CZ.

Pripravil: Jure Mikelj

Ujma februar 2014 Ujma februar 2014: vojaki odstranjujejo podrto drevje Ujma februar 2014: vojak z motorno žago Ujma februar 2014: avstrijski gasilci z agregatom Ujma februar 2014: Odstranjevanje podrtega drevja Ujma februar 2014: vojaki z motornimi žagami Ujma februar 2014: delavci elektro podjetja popravljajo napeljavo Ujma februar 2014: gasilci čistijo žled Ujma februar 2014: pripadniki Slovenske vojske odstranjujejo ovire na cesti

Povezani članki