Dve kitajski fregati razreda jiangkai II zapluli v Črno morje

by Urednik

KITAJSKO-RUSKO SODELOVANJE V ČASU UKRAJINSKE KRIZE

V ponedeljek 4. maja 2015 sta skozi Bosporsko ožino v Črno morje zapluli kitajski vojaški ladji – 4.000-tonski fregati Linyi (547) in Weifang (550) razreda jiangkai II (type 54A). Namen kitajske mornariške odprave je varovanje kitajskega predsednika, skupna vojaška vaja z Rusko mornarico in morebitna prodaja fregat razreda jiangkai II Rusiji.

Ladji Kitajske mornarice (PLAN) bosta zasidrani v ruski mornariški bazi Novorossiysk v času praznovanja Dneva zmage (9. maj), ki se ga bo v Moskvi udeležil tudi kitajski predsednik Xi Jinping v spomin na konec druge svetovne vojne v Evropi. Fregati Linyi (547) in Weifang (550), ki pripadata Severni floti Kitajske mornarice, sta bili še nedavno del mednarodnih protipiratskih patrulj v Adenskem zalivu.

Po obisku ruske mornariške baze v Novorossiysku (vzhodno od Krima) namerava Kitajsa mornarica z obema fregatama razreda jiangkai II sodelovati v prvi skupni (rusko-kitajski) pomorski vojaški vaji v Sredozemlju, ki jo državi načrtujeta že od leta 2014.

Kitajska pa si od sodelovanja fregat Linyi (547) in Weifang (550) razreda jiangkai II (type 54A) v pomorski vaji Joint Sea 2015 obeta mnogo več. Ruski mornarici namreč želijo predstaviti zmožnosti njihovih fregat in jih ponuditi Rusiji, ki bi z njimi lahko zapolnila vrzel v stari floti (površinskih ladij) do prihoda ruskih 4.500-tonskih fregat Sergei Gorshkov (projekt 22350).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki