Dvosedo rusko šolsko letalo Jak-152 z nemškim dizelskim motorjem

by Urednik

JAK-152 BO ZA VZLET POTREBOVAL LE 300 METROV

Ruska Zvezna agencija za dobave orožja, vojsko, posebno tehniko in materialne vire (Rosoboronpostavka) je objavila javni razpis za razvoj novega šolskega letala Jak-152 z batnim motorjem. Gre za lahkega šolskega dvoseda za potrebe obrambnega ministrstva. Potrebna dokumentacija je na voljo na portalu za javne dobave.

Razpis predvideva za razvoj letala 300 milijonov rubljev (8 miljonov USD), potencialni pogodbenik – korporacija Irkutsk – pa je izdelala predračun , po katerem bi stal 318,7 milijona rubljev. Po načrtu naj bi bilo letalo nared za preizkušanje do 25. Novembra 2016. Jak-152 je načrtovan za osnovno šolanje pilotov tako civilnih kot vojaških letal, pa tudi za uvajanje vojaških pilotov v nadaljnje šolanje in prehod na vojaška letala.

Letala Jak-152 bodo uporabljali v letalskih šolah Ministrstva za obrambo pa tudi v aeroklubih ruske letalske zveze in v drugih organizacijah. Vojaški piloti bodo s šolskih propelerskih dvosedov Jak-152 prešli na šolske reakcijske dvomotorne dvosede Jak-130.

Jak-152 naj bi dosegel hitrost 300 – 320 km/h, največjo višino 4000 m, za vzlet pa bo potreboval 300 m steze, dolet letala pa naj bi bil do 1400 km. Letelo naj bi vzdržalo vsaj 10.000 ur naleta ter 30.000 vzletov in pristankov, uporabljali pa bi ga 30 let.

Koncept ruskega trenažnega letala Jak-152

Proizvajalec bo moral do konca septembra letos izdelat potrebno dokumentacijo, potem pa do konca oktobra 2015 izdelati štiri prototipna letala, dve za preizkušanje letalnih zmogljivosti, dve pa za statična in obremenitvena preizkušanja.  Preizkušali ga bodo v Državnem obrambnem letalskem preizkuševalnem centru Čkalov v Ahtubinsku.

Zanimivo, da bodo šolskega dvoseda Jak-152 opremili z dizelskim motorjem nemške proizvodnje, poganjal pa bo propeler s spremenljivim korakom. Letalo bo imelo uvlačljivo podvozje, opremljeno pa bo z dvema katapultnima sedežema. V proizvodnji letala bodo sodelovala različna podjetja in institucije: Sibirski raziskovalni letalski institut, Centralni hidro-aerodinamični institut Žukovski, Transaas in drugi.

Pripravil: B. Knific, foto: Jak, Military Paritet

Povezani članki