Egipt, Alžirija in Indonezija zavračajo nakup lovskih letal Su-35

by Urednik

POSLEDICE GOSPODARSKIH SANKCIJ PROTI RUSIJI

Vlade Egipta, Alžirije in Indonezije so zaradi gospodarskih sankcij proti Rusiji, ki so bile usmerjene v njeno naftno industrijo, obrambo, blago z dvojno rabo in občutljive tehnologije, zavrnile morebitni nakup ruskih sodobnih lovskih letal Suhoj Su-35, poročajo ruski viri.

Viri so še navedli, da je Rusija prosila svoje potencialne partnerje za še eno podaljšanje za rešitev tehničnih in političnih vprašanj, ki so nastala kot posledica sankcij in zaprtja pri uvozu sodobnih komponent iz ZDA, Evrope in Izraela za proizvodnjo lovcev Su-35 v izvozni konfiguraciji.

“Ruska obrambna industrija je izgubila tri velika naročila za svoje lovce Su-35 naenkrat zaradi neuspeha pri zamenjavi skeniranih radarjev in letalske elektronike, ki so bili predhodno uvoženi iz številnih evropskih držav in Izraela,” so navedli ti vir.

Indonezija je tudi uradno potrdila, da je Džakarta opustila načrte za nakup Su-35. To je potrdil glavni maršal indonezijskih letalskih sil Fadjar Prasetyo med pogovorom z lokalnimi mediji v Džakarti.

BenarNews ga je citiral njegovo izjavo: »Glede Suhoj Su-35: da, ta načrt smo s težkim srcem opustili. Ne moremo kar naprej govoriti o tem.”

Poleg tega je tudi Egipt prekinil posel za dobavo 30 lovcev Su-35, dokler ruska stran ne bo rešila problema z uvoženimi komponentami, kljub temu, da je bilo izdelanih že okoli ducat letal.

Satelitski posnetki iz Google Eartha so pokazali prva lovska letala Su-35 v letalski tovarni Gagarin v Komsomolsku na Amurju v Rusiji, namenjena egiptovskim letalskim silam.

Alžirija pa se je odločila, da svoja finančna sredstva osredotoči na posodobitev lovcev Su-30SM, ki so jih že predhodno nabavili v Rusiji.

Rosoboronexport, glavni ruski izvoznik orožja, v dneh po novem letu ni želel komentirati, kasneje pa je tiskovna agencija Mehr poročala, da je Rusija pripravljena prodati lovce Su-35 Iranu. Teheran naj bi prihodnji mesec podpisal 20-letni sporazum o vojaško-strateškem sodelovanju z Rusijo, poroča tiskovna agencija Mehr. Sporazum bo vključeval nakup ruskega orožja v vrednosti 10 milijard dolarjev s strani Irana, vključno s S-400, sateliti in nesojenimi egiptovskimi bojnimi letali Su-35.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki