Egipt je naročil še 30 lovcev rafale

by Urednik

EGIPT BO ZA 30 LOVCEV NAMENIL OKOLI 4,5 MILIJARDE USD

Egipt je s Francijo dosegel dogovor o nakupu dodatnih 30 lovskih letal Dassault Aviation rafale, ki bodo dopolnili sedanjo floto 24 lovcev tega tipa, od tega 16 dvosedežnih in 8 enosedežnih, v Egiptovskih letalskih silah, ki so jih začeli dobivati v letu 2015.

Novico o nabavi 30 lovcev rafale je 4. maja 2021 potrdilo egiptovsko obrambno ministrstvo, ki pa ni želelo razkriti finančnih podrobnosti, analitiki pa ocenjujejo, da je posel vreden okoli 4,5 milijarde dolarjev.

Po poročanju francoske preiskovalne spletne strani Disclose so bili dokumenti za prodajo lovcev rafale podpisani že v aprilu in naj bi na zahtevo egiptovskega predsednika Abdela Fattaha al-Sisija ostali tajni. Poleg pogodb za nove lovce naj bi si Egipt zagotovil tudi francoske rakete in elektronske sisteme, s podjetjem MBDA ter Safran Electronics so podpisali pogodbi vredni 240 milijonov dolarjev.

Sporazum je potrdila tudi francoska obrambna ministrica Florence Parly, ki je pozdravila “izvozni uspeh” in dodala, da bodo ti posli z Egiptom v naslednjih treh letih pomagal ohraniti 7000 delovnih mest v Franciji.

Dogovor z Egiptom je prišel po novem prodajnem uspehu družbe Dassault Aviation. Januarja letos je Francija z Grčijo sklenila dogovor za slednjo za nakup šestih novih in 12 rabljenih letal rafale iz flote Francoskih letalskih sil. Francosko obrambno ministrstvo je takoj po dvostranskem dogovoru naročilo 12 novih lovcev rafale, ki bodo zamenjali letala, prodana Grčiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault

Povezani članki