Egipt zanika strmoglavljenje lovca rafale !?

by Urednik

EGIPT SE ODLOČA ZA NAKUP DODATNIH 12 LOVCEV RAFALE

Le nekaj dni po novici, da se Egipt dogovarja za nakup dodatnih 12 Dassaultovih lovcev, so nekateri mediji poročali, da naj bi v Egiptu strmoglavil lovec rafale, kar pa so egiptovski vojaški uradniki že zanikali.

Nekateri ruski mediji, sklicujejo se na vir iz Egipta, so 29. januarja objavili, da je lovsko letalo Dassault rafale iz vrst Egiptovskih letalskih sil strmoglavilo med rutinskim poletom. Egiptovski vojaški uradniki so kategorično zanikali ruske medijske objave in dodali, da je v ozadju morebitna provokacija ob začetku pogajanj o nakupu dodatnih 12 letal rafale za Egiptovske letalske sile.

Nekateri francoski mediji so namreč poročali, da se bo Egipt dogovoril za dodatnih 12 lovcev rafale v času obiska francoskega predsednika Emmanuela Macrona v tej severnoafriški deželi, ki je potekal med 27. in 29. januarjem. V odgovoru na to novico so pojasnili, da se pogajanja šele začenjajo.

Egiptovski vojaški uradniki so medijem še pojasnili, da je 28. januarja v Egiptu res strmoglavilo letalo, vendar je šlo za reaktivno šolsko letalo Hongdu JL-8 (oz. K-8 karakorum) kitajskega izvora. V nesreči pa je umrl pilot, ki je sicer letel tudi z lovci rafale (bil je celo v skupini prvih pilotov iz Egipta, ki so leteli z rafali).

Egiptovske letalske sile imajo v svoji floti 14 francoskih lovcev Dassault rafale, že od leta 2015 pa se govori o nakupu dodatnih 24 lovcev rafale (16 dvosedov in 8 enosedov), vrednost posla pa ocenjujejo na okoli 5,9 milijarde dolarjev, kot kaže pa bo Egipt prepolovil naročilo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki