Estonija Ukrajini dobavila 2400 polavtomatskih pištol makarov 9-mm

by Urednik

ESTONSKA PODPORA UKRAJINSKIH OBRAMBNIH ZMOGLJIVOSTI

Po podatkih, ki jih je estonsko ministrstvo za obrambo objavilo 7. julija 2020, je Ministrstvo za obrambo Estonije v Ukrajino poslalo 2400 pištol makarov v kalibru 9 mm, da bi podprlo krepitev ukrajinskih neodvisnih obrambnih zmogljivosti.

Po besedah ​​ministra za obrambo Jürija Luika Estonija nedvoumno in odločno podpira Ukrajino, katere  suverenost in teritorialno državno celovitost je treba po njenem mnenju obnoviti. “Poleg politične podpore in razvojne pomoči je pomembno nuditi tudi dejansko podporo ukrajinskim neodvisnim obrambnim zmogljivostim.” Poleg donacije orožja Estonija podpira Ukrajino pri usposabljanju specialnih sil in na področju vojaške medicine ter z izmenjavo izkušenj na področju teritorialne in kibernetske obrambe,” je dodal Jüri Luik. Luik je še poudaril, da Ukrajina ne glede na zapletene razmere v državi še naprej izvaja reforme, kar je pomembno.

Major Risto Pärtel, načelnik odreda estonskih obrambnih sil, je dejal, da so estonske obrambne sile orožje lahko podarile, ker so prešle na standardni kaliber Nata. Pištola makarov je glede na svojo robustno konstrukcijo kompaktna, zanesljiva in enostavna za uporabo, vsekakor pa bo pomemben sestavni del oborožitve Ukrajincev, je dodal načelnik Pärtel.

Pištola makarov pištola ali PM (rusko: Пистолет Макарова, Pistolet Makarova, dobesedno Makarov pištola) je 9-mm polavtomatska pištola sovjetske izdelave.

Makarov 9 mm
strelivo: 9×18
dolžina orožja: 16 cm
dolžina cevi: 9 cm
masa orožja: 0,73 kg
kapaciteta okvirja: 8 nabojev
 
Kompaktna pištola makarov je bila skupaj z nabojem 9×18 uvedena v sovjetsko vojsko leta 1951 in kmalu je prišla še v oborožitev članic Varšavskega sporazuma ter številnih držav Azije in Afrike. Njeno strelivo je v primerjavi z bolj uveljavljenim 9×19 nekoliko šibkejše, zato pa dopušča enostavnejšo izvedbo zaklepa in manjše mere orožja. Zaklep je torej inercijski, sprožilec ima dvojno delovanje, varovalka na zaklepu pa služi tudi za sproščanje napetega kladivca. Orožje je zato varno in priročno, v primerjavi s današnjimi konstrukcijami mu lahko očitamo majhno zalogo streliva, premalo učinkovito strelivo, slabe merke in malce grobo izdelavo.
Obstajajo tudi izpopolnjene inačice v zahodnih kalibrih in z okvirjem večje kapacitete, vendar se v vojaško rabo niso prebile. Pištola makarov je odigrala svojo vlogo tudi pri nas, saj je bila na pričetku devetdesetih let v opremi Teritorialne obrambe.

Pripravil: B. Knific, foto: Makarov

 

Povezani članki