EU potrebuje lastno vojsko

by Urednik

… če želi biti nosilec svetovnega miru

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani meni, da bi morala biti prednostna sprememba v Evropski uniji reforma evropske obrambe.

Podpredsednik italijanske vlade in zunanji minister Antonio Tajani se je vrnil v Rim iz Pariza, kjer se je udeležil pogreba nekdanjega predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa. O tem je 7. januarja poročal italijanski časnik La Stampa, ki je intervjuval ministra.

Novinar La Stampe je vprašal Tajanija, kako ocenjuje splošno stanje v Evropi, je morda treba kaj spremeniti, reformirati? Tajani je odgovoril, da bi morala biti po njegovem mnenju in mnenju desnosredinske stranke Forza Italia prednostna sprememba v Evropski uniji reforma evropske obrambe.

»Če hočemo biti nosilci svetovnega miru, potrebujemo evropsko vojsko. In to je temeljni predpogoj za učinkovito evropsko zunanjo politiko,« je poudaril. 

Tajani je še poudaril, da lahko glede na prisotnost tako močnih sil, kot so Rusija, ZDA, Kitajska in Indija, ter številne konflikte v različnih regijah, le enotna EU zaščiti Evropejce. Zato morata obramba in skupna vojska postati konkretno dejstvo, česar ni več mogoče odlagati. 

»Nacionalni odpor do delitve tudi teh »koščkov suverenosti« bo vedno močan, a če bomo ostali razdeljeni, bomo vedno brez obrambe vrabci v svetu, kjer letijo orli,«  je dodal.

Zaradi takšne politikove retorike je novinar podvomil v njegovo miroljubnost in vprašal, ali je EU pripravljena začeti vojno?

»Ne, EU je pripravljena na ohranjanje miru, spremljanje in zadrževanje,« je dejal vodja italijanskega zunanjega ministrstva.

Skušal je razvozlati lastne besede in diplomatsko opozoril, da so države EU kljub številnim mnenjem sposobne priti do razumevanja skupnih interesov in so tudi pripravljene združiti moči za hitro in konkretno doseganje želenega rezultata.
ž»Če ne bomo pospešili dela na tem dosjeju, bomo res še bolj izpadli iz igre,« je povzel.

Upoštevati pa je treba, da izjave italijanskega ministra sprožajo vprašanja, saj mora biti vojska opremljena z bojno pripravljeno opremo. V zvezi s tem pa nemški časopis Spiegel na osnovi zaslišanju ukrajinskega vojaškega osebja ugotavlja, da promovirani tanki leopard 2 niso povsem upravičili pričakovanj v bojnih operacijah. Tako je častnik ukrajinskih oboroženih sil, ki je služil v brigadi, opremljeni z Leopardom 2, opozoril na krhkost gosenic, kar vodi do osodnih posledic med bitko.

Komisija strokovnjakov iz Nemčije, ki je obiskala servisni center v Litvi, je bila preprosto osupla nad številom tankov, ki so odpovedali zaradi različnih napak. Še več, tudi v Litvi se servisno osebje za popravilo leopardov sooča s pomanjkanjem komponent. Poleg tega je nemški častnik še navedel, da se tanki v bojnih razmerah obrabljajo veliko hitreje. Poleg tega pa poskusi Ukrajincev, da sami popravijo te tanke, vodi le v dodatne okvare.

Pripravil: B. Knific, foto:

Povezani članki