F-117 se vrača v zrak za bojno usposabljanje z lovci F-15

by Urednik

KLJUB OPERATIVNI UPOKOJITVI ZDA ŠE VEDNO UPORABLJAJO BOMBNIKE F-117 NIGHTHAWK

Ameriške letalske sile so bombnike F-117 nighthawk sicer upokojile iz operativne uporabe že leta 2008, vendar se le ta letala še pojavljajo v zraku – sredi septembra 2021 dve letali sodelujeta v Kaliforniji v manevrih z lovci F-15 eagle v vlogi agresorskih letal.

144. lovska eskadrilja iz letalske baze Fresno Nacionalne garde je 13. septembra sprejelo dva bombnika F-117 nighthawka, da bi izvedla različne misije usposabljanja v zračnem boju. Tako se je zgodilo sploh prvič, da so letala F-117 pristala v letalski bazi Fresno, kjer bosta teden dni sodelovala na manevrih.

“Ta teden izkoriščamo prednosti več kot dveh let skrbne komunikacije in odločne koordinacije z agencijami ter voditelji, ki nadzirajo ta edinstvena sredstva Ameriških letalskih sil. Usposabljanje proti integriranim silam, ki vključujejo bombnike F-117, bo izzvalo in izostrilo pilote ter okrepilo zaupanje v taktiko ter sisteme, potrebne za obrambo našega naroda,” je dejal Troy Havener, poveljnik 144. lovske eskadrilje.

Čeprav so radarsko prikriti bombniki F-117 uradno upokojeni, je veliko teh letal še vedno v pripravljenosti za polete in jih uporabljajo za podporo omejenim raziskovalnim dejavnostim in usposabljanjem, ki temeljijo na splošni stroškovni učinkovitosti in njihovi sposobnosti, da ponudijo edinstvene zmogljivosti.

Ameriške letalske sile imajo v svoji (rezervni) floti še vedno 48 letal F-117, vsako leto pa odpišejo približno štiri letala. Lockheed je sicer sestavil 64 letal F-117, od tega 5 prototipnih modelov, ki so jih začeli uporabljati leta 1984. ZDA so jih uporabile v Zalivski vojni (1991), posredovanjih v Jugoslaviji (1999), Afganistanu (2001) in Iraku (2003). Med posredovanjih v Jugoslaviji so sestrelili eno letalo, drugo pa močno poškodovali in ga po pristanku niso več uporabljali.

Pripravil: A. Knific, foto: US National Guard

Povezani članki