FCC Bled 2014: Slovenski gasilci izjemno uspešni

by Urednik

USPEŠNA IZVEDBA FCC 2014 – NAJTEŽJI DVE MINUTI V ŠPORTU

Na Bledu je minuli konec tedna potekalo mednarodno gasilsko športno tekmovanje Firefighter Combat Challenge Slovenija – Najtežji dve minuti v športu. Tokratno, ki je bilo že peto leto v Slovenijo, je pritegnilo skoraj 300 tekmovalcev in več kot dva tisoč obiskovalcev.

V veslaškem centru v Mali Zaki na Bledu so prostovoljci ponovno pripravili gasilski spektakel, ki je v dveh dneh pritegnil skoraj 300 tekmovalcev, od tega 165 prvi dan in 125 drugi dan, od tega kar 14 dekle). Kljub temu, da vreme ni prizanašalo, si je prireditev ogledalo več kot dva tisoč gledalcev in glasnih navijačev.

Med 165 tekmovalci so najboljše čase v posameznem boju dosegli štirje Slovenci, ki so dobesedno pometli s konkurenco svetovnega kova in dokazali svojo veličino.

Rezultati:

ABSOLUTNO

Domen Pavlič 1:31,38 (M – do 30)

Matic Zupan 1:35,10 (M30)

Anže Habjan 1:35,16 (M – do 30)

Gregor Stanonik 1:37,55 (M – do 30)

Daniel Schimank, Nemčija, 1:38,64 (M30)

Krzysztof Krawczyk, Poljska, 1:39,67

Prireditelji, Firefighter Combat Challenge Slovenija, so po zaključku tekmovanja strnili vtise v spodnjem poročilu:

Igor Marijan, projektni vodja tekmovanja in predsednik PGD Radovljica je ob tem povedal: »Tekmovanje je namenjeno operativnim gasilcem, ki so pravi junaki – vsak dan.

Na Bledu smo zato, ker mora biti najboljše za najboljše. Gasilci smo najboljši, smo prostovoljci, vselej pripravljeni pomagati. Smo operativci, ki delamo za ljudi in se ne bojimo. Ko je najhuje, ko ljudje potrebujejo pomoč, ko je nevarno, takrat gremo mi v akcijo. Ni nas strah in se ne bojimo. To je naše poslanstvo, to je naš način življenja. In tekmovanje Najtežji dve minuti v športu je izjemna iztočnica za naše delo.«

Letos se je tekmovanja udeležilo skoraj 300 tekmovalk in tekmovalcev, največ je bilo prostovoljcev iz Slovenije. Ekipe prihajajo iz naslednjih mest: Moravske Toplice, Ljubečna, Stara Cerkev, Sveti Jurij, Dole, Lučine, Moravče, Tacen, Medno, Vnanje Gorice, Kompolje, Ribnica, Trbovlje, Ajdovščina, Nova Gorica,  Idrija, Dolenja Trebuša, Zasip, Črnomelj, Želimlje, Brezje, Moste, Begunje, Podnart, Pirniče, Čemšenik, Šmartno ob Savi, Lancovo, Staje, …

Ponosni smo na srčne Slovence, ki se trudijo v najtežjih življenjskih situacijah po celi Sloveniji. 1300 prostovoljnih gasilskih društev, več kot 150.000 prostovoljnih gasilcev – vsak 12 Slovenec je gasilec, pove veliko o nas. Brezkompromisno lahko zatrdimo, da smo sočutni ljudje!

Tuje, profesionalne ekipe prihajajo iz Avstrije, Francije, Hrvaške, Kanade, Nemčije, Poljske, Velike Britanije in seveda Združenih držav Amerike.

Gasilsko tekmovanje Firefighter Combat Challenge 2014 na Bledu - tekmovalci

Slovenska solidarnost v gasilstvu nima meja. Letos nesreče ne prizanašajo. Poplave, ujme, žled, nesreče – vselej lahko računate na nas. Reševanje življenj, črpanje vode iz poplavljenih kleti, žaganje drevesa v žledolomu in pomoč pri sanaciji podrtih električnih drogov, to je le del naših del in nalog. Firefighter Combat Challenge (FCC) je tekmovanje, ki je temelj našemu delu in spodbuda za pripravljenost na brezkompromisne in težke situacije.

Na Bledu smo prostovoljci ponovno pripravili spektakel, ki je v dveh dneh pritegnil skoraj 300 tekmovalcev (165 prvi dan in 125 drugi dan, od tega kar 14 deklet). Kljub temu, da nam vreme ni prizanašalo, si je prireditev ogledalo več kot dva tisoč gledalcev in glasnih navijačev.

»Pred petimi leti, ko smo tekmovanje pripeljali iz Združenih držav Amerike in ga prvič organizirali v Radovljici, sta bili 2 minuti cilj, želja in izziv tekmovalcev, danes, po petih letih je to meja, ki se jo da preseči. Naši najboljši tekmovalci lahko stopijo ob bok najbolje pripravljenim svetovnim profesionalcem najvišjega nivoja.

Prepričani smo, da je lahko vsa država ponosna na dosežke naših fantov in deklet. Pet let zapored, po petih najbolj prestižnih tekmovanjih v Evropi: Strasbourg, ToRun, Mosel, Szczecin in Bled, se bodo le najboljši lahko novembra pomerili na svetovnem prvenstvu v Phoenixu v Arizoni. Junaki, ki so psihofizično pripravljeni na nivoju najbolj elitnih enot ali celo vrhunskih športnikov, so smetana svetovnega športnega gasilstva. Elitno prostovoljno ekipo, ki z vsakim tekmovanjem podira rekorde sestavljajo: Matic Zupan(PGD Moste), Anže Habjan (PGD Podnart), Gregor Stanonik (PGD Gorenja vas), Amer Čosić (GE Nova Gorica), Domen Pavlič (PGD Begunje) in Jure Bajc (PGD Tacen).« je še povedal Igor Marijan, projektni vodja ene najbolj spektakularnih gasilskih prireditev pri nas.

Lani je bil prostovoljni gasilec Domen Pavlič, na zadnjem svetovnem prvenstvu v Las Vegasu, dvanajsti za enajstimi poklicnimi gasilci iz Severne Amerike. Letos je že izboljšal svoj čas, na zadnjem tekmovanju v Szczecinu, na Poljskem, kjer je z 1:27,31, dobesedno pometel s konkurenco.

Poudariti je treba, da fantje, ko ne trenirajo, aktivno sodelujejo v svojih matičnih prostovoljnih gasilskih enotah, kjer pomagajo reševati življenja, pomagajo pri sanacije škode po naravnih, nesrečah, ujmah, ki letos resnično ne prizanašajo. Njihova psihofizična pripravljenost je prednost pri delu, ki so mu predani. To ni zgolj šport ali interesna dejavnost, to je način življenja, poudarjajo naši srčni gasilci. In le tako, ko so v najboljši formi, lahko kadarkoli in kjerkoli pomagajo.

Pripravili: Monika, Golob, Jure Mikelj, Anže Knific, foto: FCC Slovenija, Siol

SORODNE NOVICE:

FCC Bled 2014 – najtežji dve minuti v športu

V soboto 23. in nedeljo 24. avgusta 2014 bo v veslaškem centru v Mali Zaki na Bledu 5. mednarodno gasilsko športno tekmovanje Firefighter Combat Challenge Slovenija.

Gasilsko tekmovanje FCC – najtežji dve minuti v športu

Gasilsko tekmovanje Firefighter Combat Challenge (FCC) z mednarodno licenco, ki v Združenih državah Amerike predstavlja pogoj za vstop med poklicne gasilce, je bilo na Bledu organizirano 24. in 25. avgusta 2013.

Povezani članki